Sungen Solar Enerji Bölge Acentesi, Sisina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özcü, sanayi şehri Bursa’da elektrik tüketiminin artışı ile orantılı olarak tasarruf ihtiyacının da arttığını belirtti. Orhan Özcü; yabancı ortaklıklar ile birlikte önemli girişimlerde bulunan SİSİNA Enerji’nin, anahtar teslim GES projelerinin tasarım, uygulama ve servis aşamalarını anlattı.
Sayın Orhan Özcü, SİSİNA Enerji şirketinin faaliyet alanı ve kısa tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?
Sisina Enerji şirketimiz 2011 yılında aile şirketi olarak kurulmuştur, ilk kurulduğu yıllarda tekstil faaliyetiyle başlayıp daha sonrasında enerji alanında çalışmalar yapıp, kurduğu güneş enerji santrali ile aktif olarak enerji faaliyetlerine başlamıştır. Daha sonrasında halen Güney Marmara yetkili acenteliğini yürütmekte olduğumuz Sungen Solar Enerji firması ile iş birliğine başlayıp anahtar teslim güneş enerji santralleri kurma faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Sungen Solar Enerji firması da 2013 yılından itibaren Türk-Alman JV Ortaklığı formasyonunda bir EPC firması olarak Ülkemizde faaliyetlerine başlamıştır. Şirket ortaklarımız İnan Yürek ve Herbert J. Glomb, şirket CEO’muz Endüstri Müh. Rıfat Oğuz Çelebi, Güney Marmara yetkili acentesi Sisina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özcü ve Sisina Enerji CEO’su Elektrik Elektronik Müh. Burak Nazım Özcü ’dür.
Proje geliştirme, Ges mühendisliği metodolojisi, TEDAŞ projelendirme, finansal modelleme, AG/OG çözümleri, ENH – scada otomasyon – anahtar teslim GES santralleri kurulumu – uzaktan müdahale OM hizmetleri gibi sektörün ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda kendi deneyimli ve uzman kadrosu ile müşterilerine hizmet vermektedir.
Güneş enerjisi sistemlerinin kullanım alanları nelerdir?
Güneş enerjisi sistemleri, sürdürülebilir ve çevre dostu bir enerji kaynağı olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Sanayi alanında fabrikaların enerji ihtiyacını karşılamak ve üretim süreçlerini desteklemek amacıyla entegre edilen güneş panelleri önemli bir rol oynamaktadır. Konutlarda elektrik üretimi ve su ısıtma sistemlerinde yaygın olarak tercih edilirken, tarım sektöründe ise sulama sistemleri ve sera ısıtması için de kullanılmaktadır. Özetle güneş enerjisi geniş kullanım alanları sayesinde enerji ihtiyacının olduğu noktada, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Türkiye’de ve Bursa’daki yaygınlık nasıl? GES projelerine ilgi artıyor mu?
Türkiye’nin iklim değişikliği ve karbon salınımının minimuma indirilmesi amacıyla başlatmış olduğu çalışmalarla 2053 net sıfır karbon hedefine ulaşmada GES’ler çok önemli yer tutmaktadır. Dünya geneline GES kullanımında ilk 20 ülke arasında yer alan ülkemiz giderek GES kurulumları arttırarak Avrupa ve Dünya’da üst sıralara çıkmaktadır. 2013 yılında Gürsu Belediye Başkanlığı görevimde iken belediyemizin elektrik ihtiyacını karşılama amacıyla kurmuş olduğumuz ve Avrupa Komisyonu, en iyi girişimcilik ödülüne layık görülen GES projesi de Türkiye’de kurulan ilk resmi güneş enerjisi santrali olmasıyla önemli bir yere sahiptir. İlerleyen zamanlarda giderek yaygınlaşan GES’ler günümüzde 21.967 MW’lık kurulu güç ile Türkiye’nin kurulu gücüne oranı olarak %18’lik rekor düzeye ulaşmıştır. Bursa olarak sanayide ülkemiz için adeta lokomotif görevi gören ve elektrik tüketiminin yoğun olduğu şehrimizde de firmalar GES konusunda hızlı adımlar atarak kurulumlarını yaptı, her geçen gün ilgi artarak devam etmektedir.
Endüstriyel çatılar ve arazi uygulamalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Çatı tipi GES’ler çoğunlukla elektrik tüketiminin yapıldığı alanın enerji ihtiyacını karşılama amacıyla ilgili tesisin çatısına kurulan GES sistemleridir. Enerji ihtiyacının yüksek olduğu ya da çatı alanının yeterli olmadığı durumlarda arazi tipi GES’ler ile çözüm sağlanmaktadır. Gerekli kontrol ve düzenlemeler ile belirlenen arazilerde ilgili kurum ve kuruluşlardan proje tipine göre lisans ya da çağrı mektubu alınarak arazi üzeri GES’ler kurulmaktadır. Bunların yanı sıra devletimiz tarafından belirlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projeleri ile de büyük ölçekli arazi GES’ler ile ülkemiz yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmada önemli adımlar atmaktadır.
Bireysel kullanım için ev tipi sistemler de üretiyor musunuz?
Bireysel kullanım için ev tipi sistem kurulumları da yapmaktayız. Elektrik aboneliğinin olduğu alanda elektrik tüketimini karşılama amacıyla şebekeye bağlı (on-grid), elektrik aboneliğinin olmadığı alanlarda da elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla akülü, şebekeden bağımsız (off-grid) sistem kurulumları yapmaktayız.
Projelerin tasarlanması, uygulama ve servis hizmetlerinizi ayrıntılı anlatır mısınız?
Projelerimizi tasarlarken yatırımcılarımız ile görüşerek elektrik tüketim miktarı doğrultusunda çatı üzeri ya da arazi GES belirlemesi yaparak projelerimizi hazırlamaktayız. Ayrıca ilgili yönetmeliğin belirlemiş olduğu çerçevede elektrik ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin de satış yapılarak firmalarımıza gelir elde etme yolu da mümkündür. Kurulması planlanan tesisin çatı ya da arazi durumuna göre detaylı projeleri hazırlanarak teknik çalışmalar ve ekonomik ömrü boyunca üretilecek enerji miktarının simülasyon verileri ile detaylı çalışmalar sunmaktayız. Akabinde ilgili dağıtım firmasında bağlantı onayı aldıktan sonra tesis kurulumunu hızlı bir şekilde yapıp son aşama olan kabul sürecini tamamlamaktayız. Faaliyete geçen tesislerimizi periyodik aralıklara yerinde kontrol ve online uyarı sistemleriyle anlık verilerini görüntüleyerek en yüksek verimlilik ile tesislerimizin çalışmasını takip etmekteyiz.
Dünyadaki teknoloji gelişmelerini takip ediyor musunuz? Personelinizi bu anlamda eğitiyor musunuz?
Dünya’da güneş enerjisi teknolojisi hızla gelişen ve büyüyen bir sektör haline geldi. Her geçen gün kullanılan güneş panelleri ve diğer yan ürünlerin verimlilikleri artmakta, fizibilite çalışmalarında kullanılan programlar giderek gelişmektedir. Bu doğrultuda bizler de teknolojik gelişmeleri takip ederek kullanmaktayız. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlar, seminerler ve eğitim programlarına katılarak kendi projelerimizde uygulamaktayız. Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda fazla talepler genel elektrik sistemini etkiler mi? Avrupa’daki bazı ülkelerde yaşanan elektrik kesintilerinin aşırı kullanım ile ilgisi var mı sizce?
Güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjilerin büyük çoğunluğu değişken şartlı kaynak olduğu için kararsız enerji kaynaklarıdır. Örnek olarak GES sistemleri doğrudan güneş aracılığıyla enerji üretebilmektedir ve dolayısıyla güneşli olmayan günlerde ya da gece vakitlerinde görece daha az ya da hiç üretim olmamaktadır. Bu stabil olmayan üretim şekli mevcut durumda genel elektrik sistemimiz olan enterkonnekte şebeke hattımızı fazla meşgul etmekte ve verimliliği düşürmektedir. Bu doğrultuda gelişen teknoloji ile büyük güçlü depolama sistemleri ve yenilenebilir enerji sistemleri için özel iletim hatları mevcuttur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız kurulması planlanan GES’lerin yanı sıra bu GES’lerin en verimli ve doğru şekilde iletilmesi ve kullanımıyla ilgili altyapı ve üstyapı çalışmalarını da sürdürmektedir. Atılacak doğru adımlarla yenilenebilir enerjiyi en yüksek seviyede verimli bir şekilde kullanmamız mümkündür.
Sayın Özcü, SİSİNA Enerji şirketi yatırım yapmaya devam edecek mi? Şirketin gelecek projeksişyonu ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
2000’li yılların başında kurucu üyesi olduğum Türkiye Enerji Verimliliği Derneği ile farkındalık çalışmalarına başladığımız, ilerleyen yıllarda Gürsu Belediyemiz için kurduğumuz ilk resmi GES tesisi ile önemli bir eşiği atlamış olduk. Sonrasında 2019 yılında Sisina Enerji olarak kendi GES tesisimizi kurmamızla ve yine aynı zamanda Sungen Solar Enerji’nin bölge yetkili acentesi olmamızla sanayi tipi projeler için anahtar teslim kurulum faaliyetlerine başlamış olduk. Geldiğimiz noktada gerek Bursa’da gerekse Türkiye’de kurmuş olduğumuz santrallerle, yapmış olduğumuz çalışmalarla GES sektöründe önemli bir konuma gelmiş olduk. Bu doğrultuda hem yurtiçi hem yurtdışı yatırımlarımızı ve faaliyetlerimizi arttırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz.