Çevre Günü’nde Ova’da ‘hızlı’ söküm

Bursa Ovası’nda Hızlı Tren Hattı için kamulaştırılmış arazilerde Devlet Demir Yolları tarafından yapılan zamansız ağaç sökümü üreticilerin büyük tepkisini çekti. Köylüler, ”Ağaçlar meyve yüklü hasat beklenemezmiydi’ diye isyan etti.

Çevre Günü’nde Ova’da ‘hızlı’ söküm

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Dünya Çevre Günü’nde Bursa Ovası’nda ortaya çıkan görüntüler büyük tepkilere neden oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD), Hızlı Tren projesi nedeniyle gerçekleştirdiği kamulaştırma kapsamında Bursa Ovası’nda ağaç sökümlerine başladı. Dereçavuş Köyü’nde dün binlerce meyve ağacı iş makinaları ile yerinden çıkarıldı. Hasada kısa bir süre kala gerçekleştirilen çalışma köylülerin tepkisini topladı. Dünya Çevre Günü’nde ağaçların yerinden sökülmesinin yanı sıra, henüz olgunlaşmamış tonlarca meyvenin çöpe gitmesi kamuoyunun içini acıttı.

NEDEN 45 GÜN KALA?

Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim, kamulaştırma süreci ve yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 4 yıl önce Dereçavuş ve bölge köylerde hızlı tren ile ilgili bir kamulaştırmaların başladığını belirten Ekim, ”Devlet tarafından bu kamulaştırmalar yapıldı fakat 3,5 yıldır herhangi bir çalışma olmamıştı. Hasada 45 gün kala ağaç sökme çalışmaları başlatıldı. Bu durum bizleri üzüyor. Eğer 45 gün kadar bir süre tanınsaydı çiftçi binlerce ton malını Türk ekonomisine kazandıracaktı” dedi.

BAKAN ARANDI SÖKÜM DURDU

Yaşananlar karşısında muhatap bulamadıklarını savunan Hakan Ekim, ”TCDD’yi arıyoruz bir yerlere yönlendiriyorlar, arıyoruz olmuyor. En sonunda bugün (dün) Bursa Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na ulaştık. Danışmanı bize geri dönüş yaptı. Devlet Demiryolları Genel Müdürü ile irtibata geçtiğini söyledi. 5 dakika bile bizim için çok önemli. Her 5 dakikada 50 ağaç sökülüyor. Talebimiz hasada kadar, yani 45 günlük sürenin bize verilmesi” ifadelerini kullandı. Ekim’in bu bilgileri vermesinden kısa süre sonra tepki çeken söküm çalışmaları durduruldu. Yetkililer, çalışmaların hasat bitiminden itibaren yapılacağını açıkladı.

KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI ÖDENDİ

Kamulaştırma paralarının ödendiğinin altın çizen Hakan Ekim şunları kaydetti: ”Biz bunun peşinde değiliz. Fakat hasada bu kadar az kalmışken yetişmiş malın ekonomiye girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölge Bursa’nın en verimli toprakları. Bölgede ceviz, şeftali, kiraz, armut her şey var. Çok değerli ve kaliteli ürünler. Bir çoğu ihraç ediliyor. Ancak şuan hepsi sökülüyor. Nasıl olacak bilmiyoruz. Büyüklerimizden yardım bekliyoruz.”

10 BİN AĞAÇ SÖKÜLECEK

Çalışmalar başladığından bu yana bin civarında ağacın söküldüğünü ifade eden Ekim, Dereçavuş Köyü’nden 10 bin civarında ağacın bu kapsamda söküleceğinin altını çizdi. Ekim, ”Bizden sonra Armutköy ve Çağlayan var sırada. İğdir Ovası’na kadar gidecek. Çok büyük bir kayıp” dedi.

SÖKÜM KAYNAKLI TOZ DA DİĞER MEYVEYİ VURUYOR

Hakan Ekim, söküm dışında bir handikap daha olduğunu belirterek, ”Yapılan çalışmadan kalkan toz kamulaştırma dışında kalan arazilerdeki meyvelerin de piyasa değerini düşürüyor ve ağaçların verimini etkiliyor. Bu çalışmanın 1-2 ay sonra yapılması iyi olacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X