‘Çeyiz Hesabı’nda 27 yaş sınırını rastgele seçmedik

İdeal dönemde daha fazla evlilik olması için politikaları ayarlamaya çalıştıklarını belirten Bakan Yılmaz, Türkiye’nin nüfus dinamiklerinin kritik seviyede olduğunu vurguladı.

‘Çeyiz Hesabı’nda 27 yaş sınırını rastgele seçmedik

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, evlilik yaşının eğitim ve kariyer gibi faktörler nedeniyle yükseldiğini belirterek, ”Erken yaşta evliliklere elbette karşıyız, ama çok geç yaşta evlilikler de sosyal politikalar açısından problem oluşturabiliyor. Çeyiz Hesabı için belirlenen 27 yaş sınırı rastgele seçilmiş değil” dedi.

Yılmaz, dün düzenlenen Çeyiz Hesabı uygulamasının tanıtım toplantısında, söz konusu uygulamanın seçim vaatleri ve dönüşüm programları arasında yer aldığına dikkati çekti. Çeyiz Hesabı uygulamasının ekonomiye ve sosyal hayata pozitif katkı sağlamasını beklediklerini anlatan Yılmaz, bu tür projelerin artması gerektiğini söyledi. Yılmaz, Çeyiz Hesabı’nın hane halklarının daha fazla tasarruf etmesini ve makro dengelerin daha iyiye gitmesini sağlayacağını ifade ederek, ”Bir yandan ailelerimiz daha geniş imkanlara, daha rahat bir yaşam planlaması imkanına kavuşacak, bir yandan da makro ekonomik olarak yatırımlarımız için daha sağlıklı ve uzun vadeli finansal kaynaklara ulaşmış olacağız” diye konuştu.

TASARRUFLAR ARTMALI

Yatırımların finansmanı için tasarrufların artılması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, ”İdeal olan iç tasarruflarımızla yatırımları finansman etmektir. Bunu yapamadığımız zaman, cari açık vermek durumunda kalıyorsunuz. Cari açığı azaltırken yatırımları düşürmeden bunu başarmak durumundayız. Kamu olarak bakıldığında tasarruf oranları iyi seviyelere geldi. Asıl problemimiz kamudaki tasarruf meselesi değil, özel sektörün, hane halklarının tasarruf oranlarını artırma meselesidir. Dolayısıyla bir çok yeni enstrümanla tasarruf oranlarını artırmaya çalışıyoruz” dedi.

2016 DAHA İYİ OLACAK

Küresel krizin dünya ekonomisi üzerindeki etkilerinin sürdüğünü dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:”Yeni uluslararası konjonktüre bakarak iki temel strateji belirlemiş durumdayız. Biri iç tasarruf oranlarımızı artırmak ve dünyaya daha az muhtaç hale gelmek bunu da başarıyoruz. İkincisi ise dünya için daha cazip bir ülke haline gelmek, yatırım ortamımızı iyileştirmek. Bu iki strateji ile yolumuza devam edeceğiz. Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 4 büyüdü. İnşallah 2016 daha iyi bir yıl olacak.”

NÜFUS DİNAMİKLERİ KRİTİK SEVİYEDE

Türkiye’nin nüfus dinamiklerinin kritik seviyede olduğuna işaret eden Yılmaz, ülkenin nüfusun yenilenme oranı açısından 2,1’lik eşiğe çok yakın bir seviyede bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin giderek yaşlandığını anlatan Yılmaz, evlilik yaşının da eğitim, kariyer gibi faktörler nedeniyle arttığını söyledi. Geç evlilikle birlikte çocuk sayısının da azaldığını dile getiren Yılmaz, ”Nüfus politikaları açısından evlilik yaşı önemli. Erken yaşta evliliklere elbette karşıyız, ama çok geç yaşta evlilikler de sosyal politikalar açısından problem oluşturabiliyor. İdeal dönemde daha fazla evlilik olması için politikalarımızı ayarlamaya çalışıyoruz. Çeyiz Hesabı için belirlenen 27 yaş sınırı rastgele seçilmiş değil. Genç nüfus dinamiğini bir süre daha devam ettirmek istiyoruz. Burada çeşitli politikalarımız var Çeyiz Hesabı da bunlardan birisi. Çalışanlar kadınlarımızla ilgili de önemli düzenlemeler yaptık.”

BÜTÜN BANKALAR ÇALIŞIYOR,

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ekonominin gelişmeye devam etmesi için tasarrufun önemine değindi. Çeyiz Hesabı’nın Türkiye’nin tasarruf açığının giderilmesi konusunda ciddi katkı sağlamasını beklediklerini aktaran Aydın, ”Bütün bankalarımız bu hesabı açma ve tanıtımı konusunda çalışıyor. Ziraat Bankası ilk gün 100 kadar hesap açtı. İş Bankası da reklamlarla birlikte işe başladı, sektörün diğer oyuncuları da devam edecektir. Bu ürünün sağlıklı uzun süreli sürdürülebilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi. Konuşmaların ardından Çeyiz Hesabı başvurusunda bulunan gençlere hesap cüzdanları verildi.

ŞARTLAR NELER?

-Evlilik amacıyla para biriktirmek isteyen gençler geçen pazartesiden itibaren bankalarda ‘çeyiz’ hesabı açabiliyor. Burada yüzde 20 devlet katkısı ödenecek.

-Toplam 5 bin liraya kadar verilecek devlet katkısından yararlanmak için 27 yaşından önce evlenmek gerekiyor. Hesap açılırken bunun ‘çeyiz hesabı’ olduğu belirtiliyor.

-Çeyiz hesabı sadece bir kişi adına ve Türk Lirası üzerinden açılabilecek. Ortak hesap kabul edilmiyor. 18 yaşından küçükler adına veli ya da vasileri açılabiliyor.

-Katılımcılar, hesabı ilk açtıkları tarihte, bir defaya mahsus olmak üzere 15 bin liraya kadar toplu para da yatırabilecek. Para yatırma aylık veya 3 aylık dilimde olacak.

-Çeyiz hesabına devlet katkısından yararlanmak isteyenler, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde, hesaplarının bulunduğu bankaya başvuru yapmak zorundalar.

-Devlet katkısından sadece ilk evliliğini yapanlar yararlanacak. Devlet katkısı hesaplanırken, evlilik tarihindeki birikim esas alınacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X