Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

CHP İl’in kilidi: Karaca aday mı olacak, yoksa aday mı çıkaracak?

Partilerde taban politikası ilçelerde yapılır. Bu nedenle de ilçe kongreleri bazen sert geçer. Sonraki aşama İl kongresinin sonucu o ilçe kongrelerinde belli olur.

Bu durum…

İlçe kongrelerini pazar günü tamamlayan ve ocak ayı başındaki İl kongresi hazırlıklarına başlayan CHP’de daha net görülüyor.

Nitekim…

İl Başkanı Şadi Özdemir’in doktorlarıyla görüştükten sonra vereceği kararı beklenirken, isimler yerine ilçelerin nasıl hareket edeceği tartışılıyor.

Ortaya da…

Delegasyon tablosu net olmadığı için herkesin birbirlerini gözlemlediği bir görüntü çıkıyor.

Tablo şu:

600 delegenin katılacağı CHP İl kongresine büyük ilçelerden Osmangazi 171, Nilüfer 129, Yıldırım 99 delege veriyor.

Partinin oy oranlarına göre belirlenen delege sayılarına bakıldığında farklı kutuplarda oluştukları gözlenen Yıldırım ve Nilüfer’in arasında Osmangazi’nin kilit konumuna geldiği görülüyor.

Bu nedenle…

1.-yazi-icin-chp-osmangazi-ilce-baskani-ismet-karaca.jpgCHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca’yı arayıp “Top tam önüne düştü… Vurup gol mü atacaksın, gol pası mı vereceksin, yoksa topu alıp gidecek misin?” diye sorduk.

Söze…

“Tek başıma verebileceğim bir karar değil” diye başladı ve şunu söyledi:

“Diğer ilçe başkanlarımızla ve delegelerimle oturup konuşarak bir yol belirlememiz gerekiyor. Henüz kimseyle konuşmadım.”

Bu noktada…

İsim önermeyi düşünüp düşünmediğini sorunca “İsim değil, ama temennimiz var” deyip beklentisini dile getirdi:

“Siyaset yapan tüm dinamiklerin içinde olacağı bir yönetim olmalı. Örneğin 2001’de Yılmaz Akkılıç tüm dinamikleri yönetime toplamıştı.”

Şunu ekledi:

“Ben de gençlik kontenjanından gelip o yönetimde yer almıştım. Yine aynı şekilde tüm dinamiklerin kendini bulabileceği yapı oluşturulabilir. “

İkinci beklentisi şu:

“Uzlaşmayla tek adaylı bir kongre olmasında yarar var. Böylece hem seçilecek il başkanı yıpranmaz, hem güçlü yönetim ortaya çıkar.”

Böyle düşünmesinin nedeni şu:

“Önümüzde iki kritik seçim var. Üstelik bunlardan birinin 2018’da olacağı görülüyor. Onun için, iki seçimi yürütecek çok güçlü yapıya gerek var.”

Araya girip, aday olup olmayacağını tekrar sorduk. Gülümsedi ve şu cevabı verdi:

“Benim böyle bir düşüncem söz konusu değil. Fakat parti örgütüm ‘Sana ihtiyaç var, gel Bursa’yı ayağa kaldır’ derse sorumluluktan kaçamam.”

 

Şadi Özdemir’in tedavisi bugün tamamlanıyor

 

9 Haziran 2017 günü CHP İl Başkanı Şadi Özdemir doktorlarından sağlığıyla ilgili kötü haberi öğrendi. Çevresine belli etmediği gibi, o akşam Olay TV’deki Her Açıdan programına boynunda Bursaspor atkısıyla katılıp konuğumuz oldu.

Ertesi sabah da kritik ameliyat için İstanbul’a gitti. Yaklaşık 2 ay sonra siyasi sahalara döndü, ama zorlu tedavisi sürdü.

İşte o tedavi bugün sona eriyor. Özdemir doktorlarıyla siyasete devam edip edemeyeceğini konuşup il başkanı adayı olup olmamaya karar verecek.

 

Kongrelerin röntgenini çekti: CHP örgütü için farklı bir analiz

 

3.-yazi-icin-gurel-yilmaz-referandum-calismasinda.jpgCHP’nin referandumdaki 20 konuşmacısından biri olan Gürel Yılmaz’ın hem gözlem yeteneğini, hem de gördüklerini analiz özelliğini önemsiyoruz.

Daha önce de yaptığımız gibi, arayıp kongre sürecini nasıl gördüğünü sorduk, CHP örgütlerinin röntgenini merak ettik.

Genel bakışı şu:

“Hem mahallelerdeki delege seçimlerinde, hem ilçe kongrelerinde geçmişe göre bu dönem daha organize çalışmalar gerçekleşti.”

Ardından…

“Seçilen yönetimlerle genel ve yerel iki seçim geçirilecek” dedi ve çarpıcı bir gözlem paylaştı:

“Partide etkin görevlerde bulunan, ya da makam sahibi olan pek çok kişi önümüzdeki 2 yılda söz sahibi olabilmek için kongrelere müdahil oldular.”

Şunu ekledi:

“Parti tabanında etkisi bilinenler nispeten amaçlarına ulaştılar.”

Sonrasında…

Kongrelerde oluşan yönetimleri nasıl bulduğunu merak edince şunu söyledi:

“Açıkçası bir-iki ilçe dışında, geçen dönem görevde olan ilçe başkanları ya da onların kadrolarında yer alan adayların kazandığı bir süreç yaşandı.”

Şunun altını çizdi:

“Belki ilk kez görevdeki başkan ve yöneticiler bu kadar az yıprandı.”

Nedeni şu:

“Ben bunu referandumda gösterilen emek ve alınan sonuca bağlıyorum. Hayır çıkması sağlanamadı, ama referandumda bir başarı yakalandı. Bu başarıda ilçe başkanları ve yönetimlerinin büyük payı vardı.”

Peki ya sonuçlar?

“Keles’te 2 adayın yarışması, Mustafakemalpaşa’daki 3 adaylı kongrede iddialı 2 taraf arasından genç bir arkadaşımızın seçilmesi tahmin edilir değildi. Diğer kongreler beklendiği gibi sonuçlandı.”

 

Partiliye duyulan saygı ve siyaset

 

Gürel Yılmaz’ı yıllardır tanırız. Tofaş gibi kurumda proje yöneticiliği yaptı, sanayici olarak fabrika kuran makineler üretiyor. CHP’de 20 referandum konuşmacısından biriydi, her görevi yerine getirdi.

Bu süreçte delege bile olmadığını anımsatınca ona yakışan bir cevap verdi:

“Balat Mahallesi’nde oturuyorum. Referandumda partim Bursa’nın her yerinde görev verdi, ama mahallemdeki çalışmalara katılamadım. Delegelik de kapı kapı çalışanların hakkıydı.”

Açıkçası…

Bugüne kadar siyasette ilk kez böyle bir bakışla karşılaştık, ama partinin il ya da kurultay delegesi yazmasında bir engel yoktu.

 

Akdeniz Asamblesi’nde geleceğin dünyasında bilişimi tartıştılar

 

5.-yazi-icin-huseyin-sahin-ve-akdeniz-asamblesi-toplantisi.jpgAK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, çevresinde hareketli siyasetçi olarak tanınır.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekilliği yanında çeşitli Dostluk Grupları’nda görevi olan Şahin ayrıca Akdeniz İçin Birlik Parlamenterler Asamblesi toplantılarında Türkiye’yi temsil ediyor.

Son olarak Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılan Asamble toplantısında geleceğin dünyasında bilişim ve ekonomik yansımaları tartışmasına katıldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X