CHP’de olağan kurultayın gündemi belli oldu

CHP’nin 16-17 Ocak tarihlerinde Ankara’da yapılacak 35. Olağan Kurultayı’nın gündemi belli oldu.

CHP’de olağan kurultayın gündemi belli oldu

Ankara Spor Salonu’nda 16 Ocak saat 10.00’da başlayacak kurultay gündemi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu imzasıyla duyuruldu.

Gündem maddelerine göre iki gün sürecek kurultayda, genel başkanlık ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçiminin yanı sıra “tüzük” ve “sonuç bildirgesi” komisyonlarının oluşturulması öngörülüyor.

Kurultayda, Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından 7 Haziran seçimi öncesi açıklanan “kontenjan aday” uygulamasına yönelik değişikliğin, önce komisyona, kabulü halinde ise delegelerin onayına sunulması planlanıyor.

Değişikliğin delegeler tarafından onaylanması halinde, “kontenjan” uygulaması bir dönemle sınırlı tutulacak. Genel Başkan tarafından bir dönem kontenjan adayı gösterilen kişi, bir daha bu haktan faydalanamayacak.

CHP, 7 Haziran seçiminde adaylarının yüzde 85’ini önseçimle belirlemişti. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, İzmir ikinci bölgeden ön seçimle adaylık yolunu tercih ederken, Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden ise sadece Veli Ağbaba ve Ercan Karakaş önseçime katılmıştı.

Ağbaba, Malatya’dan katıldığı önseçimde birinci sıra adayı olurken, Karakaş ise İstanbul’da üst sıralarda yer bulamamıştı.

PM sayısının azaltılması da gündemde

CHP’nin, 1 Kasım seçimi öncesi aday belirleme yönetmeliğinde yaptığı değişikliğin de kurultayda tüzük komisyonuna sunulması bekleniyor.

Parti kulislerinde dillendirilen bir başka değişiklik ise PM sayısının düşürülmesi. Bu değişikliğe ilişkin önerinin de kurultayda görüşülebileceği belirtiliyor.

CHP’de 60 kişiden oluşan PM’nin 8 üyesi, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan (BYKP) seçiliyor.

Delegeler, Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından gösterilen adaylar arasından 8’ini seçerek PM’ye gönderiyor. Kalan 52 üye ise “çarşaf liste” yöntemi ile belirleniyor.

Tüzük kurultayı yapılacak

Kontenjan uygulaması ve PM üye sayısının azaltılması değişikliklerinin 35. Olağan Kurultay’da gündeme gelmemesi halinde ise parti yönetimi, ilerleyen süreçte bir “tüzük kurultayı” toplanabileceğinin sinyalini veriyor.

Gelecek yıl içinde yapılması öngörülen bir “tüzük kurultayı” ile CHP Tüzüğü’nün kapsamlı bir şekilde revize edileceği konuşuluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X