CHP’den Suruç saldırısıyla ilgili önerge

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Suruç’ta yaşanan terör saldırısının tüm boyutlarıyla aydınlatılması için Meclis araştırma önergesi verdi.

CHP’den Suruç saldırısıyla ilgili önerge

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba ile arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan önerge, Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Önergenin gerekçesinde, iktidarın dış politika ve güvenlik konularındaki yaklaşımları eleştirilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Kobane’nin yeniden imar edilmesine katkı sunmak için sınırı geçmeye hazırlanan yurttaşlarımızın maruz kaldığı ve tüm Türkiye’yi derin bir kedere boğan bu katliamın da IŞİD tarafından düzenlenmiş olduğu yönünde kuvvetli şüphe bulunmaktadır. Söz konusu örgütün daha önce de Reyhanlı, Adana, Mersin ve Diyarbakır’da düzenlenen kanlı saldırılardan sorumlu olduğunu düşündürecek çeşitli deliller mevcuttur. Dolayısıyla dün Suruç’ta yaşanan ve ülkemizi derin kedere boğan katliamın sorumlularının ortaya çıkarılması, IŞİD isimli insanlık düşmanı terör örgütüne karşı kapsamlı bir mücadele stratejisi geliştirilmesi, Türkiye’nin sınır hattında can kaybıyla sonuçlanan ağır insan hakları ihlallerinin önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması ertelenemez bir siyasi öncelik haline gelmiştir.”

Bu konuda, tüm siyasi partilerin aktif sorumluluk alacağı bir Meclis araştırmasının açılması ve bu araştırma sonucunda kapsamlı bir ortak mücadele stratejisi geliştirilmesinin zorunlu olduğu vurgulanan gerekçede, “İnsanlık tarihinin en vahşi katliamlarını gerçekleştiren IŞID isimli barbar terör örgütünün, Türkiye’deki faaliyetlerinin ortaya çıkartılarak gerekli tedbirlerin kapsamlı biçimde derhal alınması, 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta yaşanan ve 30’dan fazla yurttaşımızın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan alçakça katliamın faillerinin ve arkasındaki güçlerin tüm boyutlarıyla ortaya konulması ve herhangi bir istihbarat zafiyeti olup olmadığı konusunda Meclis araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ederiz” değerlendirmesinde bulunuldu.

 

“Trafik kazaları araştırılsın”

 

CHP, trafik kazalarının sebebinin araştırılması, uygulanan ulaşım politikalarının trafik kazalarına etkilerinin belirlenmesi ve trafik kazalarının asgari seviyelere indirgenmesi için alınacak tedbirlerin araştırılması amacıyla da bir Meclis Araştırma önergesi verdi. 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan önerge Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 

 

Önergenin gerekçesinde, trafik kazaları sonucu her yıl çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği ve yaralandığı, kimi kazaların ise psikolojik travmalar yarattığı belirtilerek, tedbirlerin yetersiz kaldığı savunuldu.

 

Doğru ve yapılması gerekenin ülkedeki ulaşım ve trafik politikalarının yeniden gözden geçirilmesi olduğuna işaret edilen önergede, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre Ramazan Bayramı’nın birinci gününden itibaren meydana gelen trafik kazalarında toplamda 73 kişinin hayatını kaybettiği, 414 kişinin de yaralandığı bildirildi.

 

Trafik kazalarının yol açtığı maddi kayıplara da işaret edilen önergede, “Ülkemizde yaşanan trafik kazalarında çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Trafik kazalarının sebebinin araştırılması, uygulanan ulaşım politikalarının trafik kazalarına etkilerinin belirlenmesine ve trafik kazalarının asgari seviyelere indirgenmesi için alınacak tedbirlerin araştırılması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederim” denildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X