CHP’li belediyelerde cemevi devrimi

CHP’li belediyeler cemevlerini ibadethane olarak değerlendirecek ve diğer inanç merkezlerine sunulan tüm hizmetler cemevlerine de sunulacak.

CHP’li belediyelerde cemevi devrimi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, iktidar partisinin ‘Alevi açılımı’ adı altında yürüttüğü çalışmaların sonuçsuz kaldığını savundu. Veli Ağbaba, laik ve demokratik bir devlette, nerenin ibadethane olduğuna siyasal iktidar sahiplerinin değil, ancak o inanca sahip insanların karar verebileceğini ifade etti.

 

Bu konuda partisinin yerel yönetimlerinin harekete geçmeye karar verdiğini anlatan Ağbaba, şunları kaydetti: 

‘Devletin atması gereken bir adımı, yerel yönetimlerimizde atmaya karar verdik. CHP’li Belediyeler cemevlerini ibadethane olarak değerlendirecek ve diğer inanç merkezlerine sunulan tüm hizmetler cemevlerine de sunulacak. Belediyelerimiz, önümüzdeki Şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklar. Muhalefet olduğumuz belediye meclislerinde de belediye meclisi üyelerimiz gerekli girişimlerde bulunacaklar.” 

YASAL OLARAK MÜMKÜN

Cemevlerinin ibadethane sayılması için ilk kararı CHP’li Maltepe ve Didim belediyeleri almıştı. Maltepe Belediyesi bu kararını, 5393 Sayılı Kanun’un ‘Yetki ve İmtiyazlar’ başlıklı maddesindeki “Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak” hükmü gereğince verdi. Kentlerde yaşayan Alevi inancına mensup vatandaşların inanç ve ibadet hizmetlerini gerçekleştirdikleri cemevleri bu kanun kapsamında ibadethane olarak değerlendiriliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X