Çiçek ihracatı azaldı

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Türkiye’nin 9 aydaki çiçek ihracatının değer olarak geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 8 gerilediğini bildirdi.

Çiçek ihracatı azaldı

Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak-eylül döneminde dal bazında bakıldığında çiçek ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 3,5’luk gerileme olduğunu, ancak kurdan kaynaklı değer düşüşünün daha yüksek olduğunu söyledi.

Ocak-eylül döneminde geçen yıl 420 milyon dal kesme çiçek ihraç edilirken bu sene aynı dönemde 405 milyon dal çiçek ihracatı gerçekleştiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, “Değer olarak yüzde 8’lik düşüş tamamen Türk Lirası karşısında değer kazanan dövizden kaynaklı” diye konuştu.

En fazla ihracat Türkmenistan’a

Yılın 9 ayında en fazla çiçek ihracatının yaklaşık 15 milyon dolar ile Türkmenistan’a gerçekleştirildiğini belirten Osman Bağdatlıoğlu, bu ülkeyi 10 milyon dolarla Hollanda ve 9 milyon dolarla İngiltere’nin takip ettiğini bildirdi.

Ocak-eylül döneminde çiçek ihracatının yaklaşık 50 milyon dolar seviyelerinde olduğunu belirten Bağdatlıoğlu, “Geçen yıl 80 milyon dolarlık çiçek ihracatıyla bitirmiştik. Bu yılı da aynı rakamla bitireceğimizi tahmin ediyorum. Aslında bu yıl için hedef 100 milyon dolardı. Önümüzde 3 aylık bir periyot daha var. 2015’i eksi yazmadan geçen yılla aynı değerle bitireceğimizi düşünüyorum” dedi.

Dövizde yaşanan hareketliliğe, dünya ekonomisinde yaşanan zorluklara rağmen bunun da bir başarı olduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, çiçek sektörünün geliştiğini, gelişmeye de devam edeceğini söyledi.

“Seralarda çalışacak işçi bulamıyoruz”

Şu anda sektörde en önemli sıkıntının işçi olduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, Antalya’da çiçek seralarında çalışacak işçi bulamadıklarını kaydetti.

Bağdatlıoğlu, Türkiye’nin birçok bölgesinde tarımda Suriyeli işçilerin çalıştığını ancak Antalya’da bunları çalıştıramadıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

“Ülkemizde 2-3 milyon Suriyeli olduğu söyleniyor. Bu insanlar ülkemizden kısa sürede gitmeyecekse bunların iş hayatına entegre edilmesi gerekiyor. Tarım sektöründe, tekstil sektöründe çalışmalarına mani olmamalıyız. Antalya’da çiçek seralarında çalışacak işçi bulamıyoruz. Ülkemize gelen Suriyeliler tarım sektörüne entegre edilse, tarımda işçi sıkıntımız büyük oranda azalır.”

Referans fiyat uygulaması

Bağdatlıoğlu, yaklaşık 3 yıl önce yıllık 5-6 milyon düzeyinde olan çiçek ihracatının 100 milyon doları aştığını dile getirerek, özellikle kesme çiçek ithalatında bir patlama yaşandığını söyledi.

Yerli üreticiyi korumak için Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarının kararıyla “referans fiyat” uygulamasına geçildiğini hatırlatan Bağdatlıoğlu, “Dünya mezatlarında örneğin bir dal çiçek 10 sent ise kimse 10 sentten aşağı çiçek ithal edemeyecek. Düşük fiyatla ülkemize hem kalitesiz ürün giriyordu hem de üretici olumsuz etkileniyordu. Yaklaşık bir aydır bu uygulamaya geçirildi, şu anda başarılı bir şekilde uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X