‘Çiftçi borç batağında’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, partisinin Seçim Koordinasyon Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Türkiye’de tarımın geldiği noktayı örnekler vererek anlatan Sarıbal, CHP’nin çözüm önerilerini de sır

‘Çiftçi borç batağında’

SEYİT GÜNDOĞAN 

 

Türkiye’de 13 yıldır üretim yerine ihtalata yönelik tarım politikalarının uygulandığını vurgulayan Sarıbal, “Tarımda çok uluslu şirketler, karteller ve holdingler destekleniken, küçük ve orta ölçekli çiftçi ise unutuluyor” dedi. 

Çiftçilerin borç batağında olduğunu ve bankalara olan borcunun 13 yılda 16 kat arttığının altını çizen Sarıbal, şöyle konuştu:

“Şu anda en büyük problem çiftçinin borç yüküdür. Çiftçi borç sarmalına girdi. Kartopu ile başlayan borç sarmalı, çığa dönüştü. Çiftçi borcunun içinden çıkabilmek için arazilerini satmaya çalışıyor. Mazot 2002’den bu yana yüzde 300 artmış, gübre yüzde 362, üre yüzde 341, besi yemi yüzde 284 ama şu anda yüzde 300’ü aşmış durumda. Şu anda bir çuval yem 52 lira. Hayvancılıkta şu kural vardır; 1 litre süt ile 2 kilo yem alırsanız o üretime devam etme şansınız vardır. Ama şu anda 1 litre süt ile 1 kilo yem alınmıyor” diye konuştu.

Sarıbal, CHP iktidara geldiğinde tarımda ithalatçı konumdan üretimi arttırarak ihracatçı konuma geçileceğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X