Çiftçi ÇKS için kolaylık bekliyor

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıramayan, üreticiler hububat, tohum, gübre desteğinden ve devletin yaptığı ertelemelerden faydalanamıyor. Giderlerinin arttığını belirten çiftçiler, desteklerden yararlanmak istiyor.

Çiftçi ÇKS için kolaylık bekliyor

GÜRHAN ADANA     

Tarımsal politikalarının belirlenmesine yönelik olarak çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması için, kurulan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) bazı çiftçilerin yetiştirdiği ürünleri kayıt ettiremediği bildirildi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, örneğin çiftçilerin, kiraladığı arazinin sahibinin ölmesine rağmen, mirasçıların miras paylaşımında bulunmaması yüzünden, içinde ÇKS’nin de bulunduğu çeşitli başvuruları yapamadığını anlattı. Çiftçinin devlet desteklemelerinden yararlanmak ve ürün sigortası yaptırmak için ÇKS’ye kayıtlı olması gerektiğini hatırlatan Aktaş, arazi sahibinin netleşmemesi yüzünden bu işlemlerin yapılamadığını belirtti. Aktaş, ‘ÇKS’ye başvuru sırasında çiftçide aranan koşullardan birisi de işlediği arazinin kaydını çıkarabilmesi. Arazi sahibi kendisiyse sorun yok, kiralamışsa da sorun yok, kira sözleşmesini göstermesi yeterli. Ancak, kiraladığı arazinin sahibinin vefat etmişse ve mirasçılar da bu araziyi kendi üzerlerine almamışlarsa, sorun bu aşamada başlıyor. Mirasçılarla kira sözleşmesi yapamadığı için, bu çiftçinin ÇKS’ye kaydı mümkün olmuyor. Çiftçi, ÇKS uygulamasıyla kayıt altına alınma başvurusundan eli boş dönüyor’ dedi.

ÜRÜN SİGORTASI 

Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, kiraladığı arazide ürün yetiştirdiğini belgeleyemeyen çiftçilerin, ÇKS’ye dahil olamadığı için ürün sigortası yaptıramadığını, tüm tarımsal desteklemelerden de yararlanamadığını vurguladı.   Bu soruna çözüm bulunması için önceki yıl çeşitli başvurularda bulunduklarını belirten Aktaş, ‘Birkaç hafta boyunca Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından köylerde ön incelemeler başlatılmıştı. Görevliler köyleri gezerek bu durumdaki arazileri kayıt altına almışlardı. Ancak, ÇKS’ye kayıt için yapılan işlemlerden henüz sonuç alınabilmiş değil. Sisteme giriş daha gerçekleşmiyor’ diye konuştu.

Aktaş mirasçıların, tarla sahibinin vefat etmesi üzerine yasal olarak paylaşmadıkları arazilerin Yenişehir’deki toplamı 220 bin dönümü bulduğunu ve bu tarlalarda ne ekilip biçildiğinin de kayıt altına alınamadığını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X