Çiftçi planlı ekim istiyor

Yenişehir çiftçisinin en önemli gelir kaynağı olan biber ve domates dikimine başlandı. Pazar sorunları nedeniyle sorun yaşayan çiftçi, bakanlığın ürün planlaması yapmasını istiyor.

Çiftçi planlı ekim istiyor

GÜRHAN ADANA

Tarlalarda çalışan çiftçilerle görüşen Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bugünlerde dikimleri yapılan birinci el biberlerin temmuz ayında hasadına başlanacağını, haziranda dikimi yapılacak olanların ise ekim ayında hasat edileceğini anlattı. 

Geçen yıl biber ürününden yeterli kazancın sağlanamadığını belirten Aktaş, geçtiğimiz yıl 50 kuruş ile 1 TL arasında satılan biber fiyatlarının, bu yıl beklentileri karşılamasını bekliyor. 

Bu yıl birinci el biberlerin hasadı öncesi ihracatçı firmaların kaçının ilçeye geleceğini bilmediklerini ifade eden Aktaş, ülke genelinde ciddi bir ürün planlaması yapılması gerektiğini dile getirdi. Aktaş, “Hem hava koşulları, iklim şartları hem de pazar sorunları ve üretimdeki plansızlıklar yüzünden sıkıntı yaşıyoruz. Yabancı ülkelerde olduğu gibi Bakanlık tarafından ürün planlamasına gidilmelidir. Üretim bölgelerinde yetiştirilmesi önerilen ürünler önceden belirlenmeli, çiftçiye, ‘Bu ürünleri yetiştirirsen şu kadar destek alabilirsin’ denmelidir. Birçok sıkıntıyla boğuşan çiftçinin önünün açılması için ürün planlaması mutlaka yapılmalıdır. Böylece Bakanlık, üretimin talebe göre gerçekleşmesini sağlarken, önerdiği ürünlere yönelen çiftçinin daha çok kazanmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

YURTDIŞINA GİDİYOR

Geçen yıl toplam 20 bin dönüm alanda biber çeşitleri yetiştirildiğini, bu yılsa dikim yapılan alanların 25 bin dönüme çıkmasının beklendiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Akdeniz bölgesinde biber yetiştirilen alanların genişlediğini ifade etti. Yenişehir’de faaliyet gösteren ihracatçı firma sayısındaki 18’e kadar düştüğüne dikkat çeken Aktaş, Yenişehir Ovası’nda yetiştirilen biber çeşitlerinin yurtiçi ve yurtdışında pazarlarda satışa sunulduğunu ifade etti. 

Sadi Aktaş, “Merkezi Antalya ve Mersin olan ihracatçı firmalar, her yıl hasat döneminin başlangıcında ilçeye gelerek alım yapıyorlar. Kılsivri, çarliston, demre, ve dolmalık biberler başta Almanya olmak üzere Belçika, Fransa, Hollanda ve İngiltere’ye gönderiliyor. Ülke içindeki büyük alışveriş mağazaları da biber çeşitlerine ilgi gösterirken, tüccarlar da Yenişehir biberini İstanbul, Ankara ve Bursa’daki hallere taşıyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X