Çiftçi toprağını elden çıkarıyor

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu, desteklerin de her ürünü kapsamadığını belirterek, “Bunun sonucunda da çiftçimiz arazilerini elden çıkarma yoluna gidiyor” dedi.

Çiftçi toprağını elden çıkarıyor

ASLIHAN AYDIN

 

Oda Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Olay Medya’yı ziyaret eden Şenol Aybey, çiftçinin yeteri kadar desteklenmemesinden yakındı. Tarım desteklerinin belli ürünlere verildiğini hatırlatan Aybey, “Örneğin zeytin, kiraz, çilek gibi ürünlere verilmiyor. Çiftçi de bu nedenle bize gelip kayıt olmuyor. Hem biz kaybediyoruz, hem de çiftçi. Ürün çeşitliliğinin artırılması gerekiyor” diye konuştu.

SANAYİYE AÇILIYOR

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Aybey, çiftçinin para kazanmadığından şikayet etti. Bir çok tarım arazisinin korunamayıp, sanayiye açıldığını savunan Aybey, “Çiftçinin bu noktada karşı durması çok zor. Çünkü hepsi borç içerisinde ve topraklarını elden çıkarma yoluna gidiyor. Çiftçinin elinin güçlü olmaması teslimiyetçiliği getiriyor” dedi. 

SİGORTALARIN KAPSAMI DAR

Şenol Aybey, tarım sigortalarının kapsamının dar olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Geçen sene Karacabey’de domates tarlaları büyük zarara uğradı. Burada çiftçinin tarlası su içinde kalmış, fakat tarlanın yanında dere olmadığı için bu sigortaya girmiyor. Tek başına zararını karşılaması çok güç. Bunun gibi pek çok durumla karşılaşıyoruz. Çiftçiye gerçekten yardımcı olunmak isteniyorsa, elinden tutalım, sigorta kapsamı da genişletilsin.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X