Çiftçide yağış sevinci

Son bir haftadan görülen yağmur ve kar yağışı, tarlaları buğday ekimine hazırlayan çiftçileri sevindirdi. Ekim ayında yağmur yağışının gerçekleşmemesi üzerine kara kara düşünen Yenişehirli çiftçi, son yağışlarla umutlandı.

Çiftçide yağış sevinci

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’deki yağmur ve kar yağışı çiftçiye rahat bir nefes aldırdı.  Yağışların öncelikle 1 ay önce ekimine başlanan buğday ile kışlık sebzelere son derece yararlı olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ovada yağmur ve kar sevinci yaşandığını anlattı. Aktaş, ‘Her yıl kasım ayının 3’üncü haftası başlanan buğday ekimleri, yılbaşına değin sürüyor. Ancak bu yıl yağışlar geç gelince toprak işlenemedi ve buğday ekimleri tamamlanamadı’ dedi.

Geçen yıl yağmur ve kar yağışının çiftçinin beklediği gibi gerçekleştiğini hatırlatan Aktaş, bu yıl buğday ekiminde geç kalındığına işaret etti. Aktaş, ‘Yenişehir’de her sezon yaklaşık 100 bin dönüm alana buğday ekimi yapılıyor. Son 1 aylık sürede yağışlar beklentileri karşılamadı. Ekim için gerekli oranda bulunması gereken nem ancak yağışlarla oluşabiliyor. Çiftçimiz ancak 50 bin dönüm kadar alana buğday ekimi yapabildi. Kalan 50 bin dönüm alana ise son günlerdeki yağışlar sayesinde ürününü ekebilecek’diye konuştu.

YENİŞEHİR’İN YAĞIŞA İHTİYACI VAR

Yağmurun yağmadığı dönemde, ekili buğdayların kök atamaması endişesine kapılan çiftçinin, bugünlerde rahatladığını ifade eden Aktaş ürünün ekim çalışmasının tamamlanması durumunda bile yağış beklentisinin söz konusu olduğunu ifade etti. Aktaş, ‘Çünkü, ilerleyen aylarda da yeterli yağış olmaması durumunda buğday tohumları kök atamayabilir, verim ve rekolte düşüklüğü görülebilir’ dedi.  Buğdayların önümüzdeki yıl temmuz ayından itibaren hasadına başlandığını hatırlatan Aktaş, bundan sonra yağmur ve kar yağışının sürmesini beklediklerini anlattı. 

KIŞLIK SEBZELER DE OLUMLU ETKİLENDİ

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan kışlık sebzelerin de yağışlardan olumlu etkilendiğinin altını çizen Aktaş, ‘Başta ıspanak olmak üzere brokoli, lahana, karnabahar ve pırasalar su bekliyordu. Ispanak mayıs ayına kadar, diğer kışlık sebzeler ise ocak sonuna kadar hasat edilebiliyor.  Kimi çiftçilerimiz kasım ayı boyunca kışlık sebze ekili tarlalarını yağmurlama sistemiyle sulamak zorunda kaldılar. Ancak yağışlar Hızır gibi yetişti ve ovaya bereket getirdi’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X