Çiftçiden kırağı ve dona karşı önlem

Hava sıcaklıklarının geceleri düşmesi meyve yetiştiricilerini tedirgin ediyor. Bazı meyve yetiştiricileri, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi durumunda olası don ve kırağıya önlem olarak meyve bahçelerinde saman balyaları yakıp ortam ısısını yükselt

Çiftçiden kırağı ve dona karşı önlem

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ‘Meyve bahçelerinin değişik bölgelerine konulan saman balyalarının hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi durumunda yakılarak, ortamın birkaç derece bile olsa ısıtılması gerekiyor. Yenişehir Ovası’ndaki kırağı ya da don tehlikesi nisanın son haftasına kadar sürüyor’ dedi.

Çiftçilerin geceleri geç saatlerdeki ani hava sıcaklığı düşüşlerini takip etmelerini isteyen Aranmaz, ‘Soğuyan havanın etkisiyle şeftali, elma, armut ve kiraz ağaçlarında don ya da kırağı tehlikesi baş gösteriyor. Çiçeklerin dişi organlarındaki suyun donup kristalleşmesi üzerine hücreler çatlayarak bozuluyor. Bu çiçekler meyve vermiyor’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X