Çiftçilere uyarı: Aşırı ilaçlama…

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, çiftçilere “zirai ilaçlama” semineri verildi.

Çiftçilere uyarı: Aşırı ilaçlama…

İnegöl Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğiyle Doğanyurdu Mahallesi’nde verilen seminerde, çiftçiler ilaçlama konusunda bilgilendirildi. Ziraat Mühendisi Şerife Kaya, tarım ürünlerine kontrollü olarak ilaç atılmasını tavsiye ederek, “Ekonomik olarak ürünün zarara gireceği anlaşıldığı zaman, kontrollü olarak ilaçlama yapılabilir. Uygun ilaç, yeterli dozda ve uygun aletlerle doğru zamanda yapılmalıdır. Emniyet kurallarına uymalı ve tabiatı korumaya özen gösterilmelidir” dedi.

Sürekli ilaçlamanın bazı sıkıntıları beraberinde getireceğini aktaran Kaya, “Sürekli ilaçlama yapmak doğru değil. Zirai ilaçlamada aşırıya kaçmak hem ekonomik, hem ekolojik, hem de sağlık açısından büyük sıkıntılara sebebiyet verebilir” diye konuştu.

İlaçlamanın tesirini de anlatan Kaya, “Mesela, elmanın yüzeyine ilaç atılırsa, bu içini korur. Aksi takdirde kurt larvasını bırakır ve ürün ekonomik değerini kaybeder. Kiraz ve zeytin sineklerinde ise, sinek larvasını meyvenin içine bırakır. Bu aşamadan önce eğer ilaçlama olursa, ürün ekonomik değerini kaybetmez. Ağaçlar hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde ve uygun aralıklarla dikilmeli. Sıracalı dallar kesilip yakılmalı. Ağaçlar düzenli olarak budanmalı” diye bilgi verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X