Çiftçinin elektriği güneş enerjisinden

Yenişehir’de derin kuyu sulama sisteminde kullanılacak olan elektriğin, güneş enerjisinden sağlanması amacıyla çalışma başlatıldı. Projeyle çiftçinin enerji maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

Çiftçinin elektriği güneş enerjisinden

GÜRHAN ADANA

 

Yenişehir Belediyesi’nin talebi üzerine Enerji Verimliliği Derneği tarafından hazırlanan ön fizibilite çalışmasının tanıtımı yapıldı. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ziya Söğüt, Yenişehir Tarım Havzası Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Tarımsal Destekleme Projesi’yle ilgili bilgi verdi. 

Tarımsal amaçlı olarak Türkiye’de ilk kez böyle bir projenin hazırlandığını belirten Söğüt, projenin hayata geçmesiyle birlikte çiftçinin enerji maliyetlerinin düşeceğini ve elektrik kayıplarının önleneceğini söyledi. 

15 bin metrekarelik bir alana kurulacak tesisin 7-8 milyon Euro’ya mal olabileceğini anlatan Söğüt, 200-300 kişiye de istihdam sağlanabileceğine işaret etti. Söğüt, tesisin yapımının BEBKA, AB projeleri ya da devlet desteğiyle gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi. 

MALİYETLER DÜŞECEK

DSİ’nin gerçekleştirdiği yer altı sulama projesinde toplam 53 adet derin kuyu pompası bulunduğunu ifade eden Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, projenin gerçekleşmesiyle ülke genelinde örnek bir adım atılmış olacağını söyledi. BESAŞ Genel Müdürü, Tarım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bektaş da, Büyükşehir Belediyesi’nin tarım elinin Yenişehir’e ulaşacağını ve bunun bir başlangıç olduğunu ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X