Çiftçinin yağmur sevinci

Yağışlı havalar tarlalarda ekili ürünleri olan çiftçileri sevindirdi.

Çiftçinin yağmur sevinci

GÜRHAN ADANA

 

Temmuz ve ağustos aylarında beklenen yağmur yağışının gerçekleşmemesi nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçinin yüzü son yağışlarla güldü. 

 

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, yağışların maliyetlerin düşmesinden ürünlerin verim ve kalitesinin artmasına kadar yararının olduğunu ifade etti. Aktaş, “Yağmur yağışı aralıklarla sürüyor ve böylece ekili arazilerde su birikmiyor. Hem işçilik hem sulama maliyetleri konularında belirli bir rahatlama sağlıyor. Yağışlar ürünlerin kalitesine ve verimine doğrudan etki ediyor” dedi.

Yağmurun bu yoğunlukta birkaç gün daha yağmasının, ürünlerin en az 2 haftalık su ihtiyacını karşılayacağını belirten Aktaş, “Bazı arazilerde 15 günlük süre içinde 1 kez, bazılarındaysa 2 kez sulama yapılacaktı. 10 dönüm tarlası olan ve 2 kez sulama yapan bir çiftçinin 15 günlük sulama maliyeti yaklaşık 700 TL’yi bulur. Yenişehir’de her sezon 200 bin dönüm arazide sulu tarım yapıldığı göz önüne alınırsa, yağmur yağışının hem sulama hem sulama işçiliği maliyetlerini azalttığı görülebilir” diye konuştu. Aktaş, “Sadece çerezlik ayçiçekleri yağışlar sonrasında nem oluşması durumunda olumsuz etkilenebilir. Ancak, başta ıspanak olmak üzere brokoli, lahana, karnabahar ve pırasalar su bekliyordu. Kışlık sebzeler yağmur yağışından olumlu etkilendi” ifadelerine yer verdi.

PİYASALARI ETKİLEYEBİLİR

Yağmur yağışının hasadı engellediğine ve çiftçilerin tarlalara girememesi nedeniyle ürünlerin fiyatlarının arttığına işaret eden Aktaş, “Geçen hafta 2. el biberler hasat edildi ve kilosu 60 ile 120 kuruş arasında alıcı buluyordu. Yağışla birlikte biber çeşitlerinin kilosu 1 TL ile 1,4 TL arasında fiyattan satılmaya başlandı” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X