Çiftçinin yüzünü biber güldürdü

Yenişehir Ovası’nda sezonun ilk ürünleri olan bezelye, taze fasulye ve buğdaydan umduğunu bulamayan çiftçilerin yüzünü biber güldürdü. İhracatçı firmaların devreye girmesiyle tüccarın da alım fiyatlarını yükseltmek zorunda kalması üreticiyi memnun etti.

Çiftçinin yüzünü biber güldürdü

GÜRHAN ADANA

Temmuz ortalarında toplanmaya başlanan 1. el biber çeşitlerinin satışına başlandı. Biberler ihracatçı firmalar tarafından yurtdışına, tüccar tarafından ise iç piyasaya gönderiliyor. İhracatçı firmalardan birkaç hafta önce alımlara başlayan tüccar, kendisinden başka alıcı olmadığı için bibere istediği fiyatı veriyordu. Ancak, ihracatçı firmaların devreye girmesiyle tüccar da alım fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldılar.

Bir hafta önce alımlara başlayan ihracatçılar biber çeşitlerinin kilosuna 150-180 kuruş arasında değişen fiyatlar biçince, iç piyasaya çalışan tüccarlar hasadın ilk günlerinde 80-90 kuruşa aldıkları biberlere bugünlerde 120-150 kuruş arasında değişen fiyatlar vermeye başladılar.  Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberlerin yetiştirildiğini belirten  Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ürünün ihracatçı firmalar aracılığıyla, Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderildiğini söyledi. 

FİYATLAR YÜKSELTTİ

İç piyasaya çalışan tüccarın, bu yıl biber çeşitlerine verdiği fiyatlardan hasadın ilk günlerinde memnun kalmadıklarını belirten Sadi Aktaş, ‘Ancak ihracatçı firmaların gelip alımlara başlamasıyla birlikte tüccar da alım fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldı. ‘İhracat çıkması’ diye adlandırılan biberlerin kilosu ilk günlerde tüccar tarafından 80-90 kuruşa satın alınırken, bugünlerde alım fiyatlarını 150 kuruşa kadar yükselttiler. Biber sezonunun, bu alım fiyatlarıyla sürmesini umut ediyoruz. Biber çeşitlerinin kilosu 1 liranın altına düşerse zarar ederiz” dedi. 

 2. EL HASADI EYLÜLDE

Biber üreticisinin bugünlerdeki alım fiyatlarından memnun olduğunu ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ’15 Temmuz’da dikimi yapılan 2. el biberler ise eylül ayı ortalarında toplanmaya başlanacak ve hasat kırağı yağışlarının görüldüğü ekim ayının ilk haftasına kadar sürecek. Nisan ayında 1. el biber fidelerini dikmekle başlayan yoğun bir çalışma dönemine giren çiftçi, yılın hemen hemen 6 ayı biber çeşitleri için ter döküyor” diye konuştu.      1. el dikimlerin 10 bin dönüm, 2. el dikimlerin ise 20 bin dönüm alanda gerçekleştiğini vurgulayan Aktaş, bir sezonda toplam 90 bin tona yakın biber ürünü elde edildiğini kaydetti

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X