Çiftçinin yüzünü kar güldürdü

Yılın ilk gününden itibaren etkisi gösteren kar yağını çiftçileri umutlandırdı. Kuraklık korkusu yaşayan çiftçiler, kar yağışı ile birlikte rahat bir nefes aldı.

Çiftçinin yüzünü kar güldürdü

Yeni yılın ilk gününü karla karşılayan Bursa, Balıkesir ve Yalova’da, yağışı dört gözle bekleyen çiftçiler sevindi. İki gün boyunca etkili olan karın, ürün verimi açısından faydalı olacağı, ürünün kalitesini artıracağı dile getirildi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Bursa’da etkili olan kar yağışının daha çok verim alınması için devam etmesi gerektiğini söyledi. Yeni yılın ilk karının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Aktaş, “Kar yağışı devam ederse çiftçiler için daha iyi olur. Dağlardaki karların suyu göletlerde toplanıyor. Bu göletler sayesinde kuraklık olmaz, çiftçiler de ilerleyen dönemde su sıkıntısı çekmez” dedi.

AĞAÇLARIN SOĞUK GÖRMESİ ÖNEMLİ

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez de, kar yağışının çiftçiler için avantaj olduğunun altını çizdi. Sebze eken çiftçiler için bu yağışların kısmen üzücü olabileceğini kaydeden Dönmez, “Meyvesi olan çiftçiler için bu yağışlar çok iyi oldu. Bu kar yağışı, ürünlerin kalitesini artırır. Yağışlarla çiftçilerin fidanları ve tarım arazilerini sulamasına gerek kalmadı. Yağışın meyvecilik ve tarım anlamında çiftçilere artısı olacak. İki, üç aydan beri yağmur yok. İnşallah kardan sonra yağmur da devam eder ve havalar soğur. Çünkü ağaçların belli bir dönem soğuk görmesi önemli. Kar yağışı devam ederse çiftçiler için iyi olur” diye konuştu.

KURAKLIK KORKUSU YENİLDİ

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem de, kar yağışıyla topraktaki nem oranının arttığını ifade etti. Nemlenen toprakla buğday ve arpaların çimlenmeye başladığını vurgulayan Erdem, “Yağış, şu anda ekilmiş olan bezelyelere yaradı. Çiftçinin yüzü bu yıl gülecek. Kar yavaş yavaş eridiği için buğday ve arpa başta olmak üzere uzun müddet suya ihtiyacı olan ürünlerin daha verimli olmasını sağlıyor. Kar yağışıyla hububat ekili alanlarda verim alamayacaklarını düşünen çiftçilerimiz, kuraklık korkusunu yendi” dedi.

GERGİN BEKLEYİŞ BİTTİ

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ise, 180 bin dönüm ekim alanı bulunan kentte etkili olan kar yağışının ekinler için çok faydalı olduğunu söyledi. Sözat, karın zeytin ağaçlarına bir zarar vermediğini sadece sebze ekilen tarlalarda bir miktar don olayının olumsuz etkiye neden olacağına işaret etti. Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli de, Yalova’da 2014’te büyük bir kuraklık yaşandığını hatırlatarak, “Yaklaşık 3 aydır yağmur yağmıyordu. Özellikle çiftçi, dört gözle yağışları bekliyordu. Bu yağan karla çiftçi, rahatlamış oldu. Bu yağan kar sayesine gergin bekleyiş sona erdi. Bu yağışların devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X