Çiftçiye ‘biyoteknik’ desteği

İznik Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere uygulamalı biyoteknik mücadele anlatıldı.

Çiftçiye ‘biyoteknik’ desteği

HAYRİ ŞEN

Çamdibi Köyü’nde çiftçi Hakan Akın’ın bahçesinde verilen eğitime İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Kurtaraner, İlçe Ziraat Odası yetkilileri, ziraat mühendisleri, üretici firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Eğitimde biyoteknik mücadelenin ne olduğu, nasıl yapıldığı, nerelerde kullanıldığı ve avantajları konusunda bilgi verildi. Eğitimde ayrıca, bağ salkım güvesi ile mücadelede kullanılan yapay feromon kokusu yayıcı araçların bağın nerelerine, nasıl bağlanması gerektiğiyle ilgili bilgiler aktarıldı. İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, bağların en önemli zararlısı olan bağ salkım güvesine karşı kimyasal mücadeleye alternatif olarak geliştirilen biyoteknik mücadelede, İznik üzümündeki hem kimyasal oranını azaltacaklarını hem de kurt deliklerine bağlı kayıpları sıfıra indireceklerini ifade etti.

 

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Pehlivan, bu teknik sayesinde bağ salkım güvesine karşı zaman içerisinde kimyasal ilaç uygulamasına gerek kalmayacağını söyledi. İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, “İleriye yönelik atacağımız adımlar konusunda tarımsal faaliyetlerimizde bilimin ve teknolojinin gerekleri doğrultusunda bilinçli davranmamız gerekmekte. Biyolojik ve biyoteknik mücadele ile kalitesi artan ürünlerimiz, organik ürünlere talebin gün geçtikçe arttığı günümüzde, tercih edilen ürünler arasında yer alacaktır. Biyolojik ve biyoteknik mücadelenin ilçemizde yaygınlaşması için bu işin sürekli takipçisi olacağız ve çiftçilerimizin birlikte hareket etmelerini teşvik ederek bu konuda eğitim faaliyetleri düzenleyeceğiz” dedi.

YAYGINLAŞMASI GEREKİYOR

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Kurtaraner de, çevre ve insan sağlığına zararı olmayan uygulamanın dekar maliyetinin 50 TL olduğunu ve bunun 35 TL’sinin bakanlık tarafından karşılandığını söyledi. Kurtaraner, bu uygulamanın sadece bağ salkım güvesi biyoteknik mücadelesi ile kalmayıp bakanlıkça desteklenen diğer ürünlerde de yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X