Çiftçiye dolu darbesi

Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan yağışlı hava, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de de etkili oldu. Sabah saatlerinde her iki ilçede görülen dolu yağışı, bölgede hasat bekleyen binlerce dönüm arazide büyük zarara yol açtı.

Çiftçiye dolu darbesi

SEZGİN EREN – AYHAN FİDAN

Mustafakemalpaşa’da sabah saatlerinde başlayan dolu, yaklaşık 80 bin dönüm arazide etkili oldu.

İlçeye bağlı Durumtay, Çeltikçi, Yumurcaklı, Tepecik, Yeşilova, Ormankadı, Kumkadı ve Koşuboğazı Mahalleleri’nde etkili olan dolu yağışı, yaklaşık yarım saat sürdü. Sabah saat 06.30 civarlarında başlayan yağış, domates, biber, kavun, karpuz ve mısır gibi hasadına başlanacak ürünlere büyük zarar verdi. Tarım sigortası yaptıran çiftçiler yaşanan afette kısmen etkilenirken, sigorta yaptırmayan çiftçiler ise yetkililerden yardım bekliyor.

TESPİTLER YAPILIYOR

Yaşanan afetin ardından Mustafakemalpaşa İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet  Aydemir ile araziyi gezen Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan, sahada çalışmaların başladığını ve hasar tespitlerinin yapılması için ekiplerin arazide olduğunu söyledi. Ceylan, “Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerimizde büyük bir afet yaşandı. Dolu afetinin ardından Bakanımız Faruk Çelik sabah saatlerinden itibaren konuyu yakinen takip ederek, her iki İlçe Ziraat Odası Başkanlarıyla telefonla görüşüp, çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için gerekli çalışmaların başlatılması talimatını verdi. İl ve ilçe teşkilatlarımız hepsi sahada, hasar tespit ön çalışmaları devam etmekte. 2090 Sayılı Kanun kapsamında işlemler tesis edilerek hızlı bir şekilde çalışmalar tamamlanacaktır” dedi.

80 BİN DÖNÜMDE ZARAR

Büyük bir mağduriyet yaşandığını söyleyen Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir de, “Büyük bir umutla hasada gelmiştik. Bölgede yaşayan çiftçi bayramı yaşayacak derken, bu tabloyla karşılaştık. Bölgemizde yaklaşık 80 bin dönüm arazinin yüzde yüzü etkilenmiş vaziyette. Kurulacak olan komisyon ile hasarın en aza indirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

KARACABEY’DE BÜYÜK ZARAR

Dolu yağışı Karacabey’de de etkili oldu. Sabah saatlerinde etkili olan ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı, 10 bin dönüm alanda ekili olan mahsüllere büyük zarar verdi. Bölgede metrekareye 49 kilogram yağış düştüğü ifade edildi. Karacabey ovasında Bakırköy, Ova Hamidiye ve Ova Esemen Mahalleri başta olmak üzere tarlalarda ekili domates, biber, karpuz, kavun, mısır, salatalık gibi ürünlerin büyük ölçüde zarar gördüğü belirtildi. Karacabey’de zarar gören bölgede de incelemelerde bulunan Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan, çiftçinin mağdur edilmeyeceğini ifade etti. 

70-80 BİN TON ÜRÜN

Ürünleri zarar gören tarlalarda inceleme yapan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem de, ‘2014 sel felaketinden sonra şimdi de dolu felaketiyle karşı karşıyayız. Şu ana kadar yaptığımız incelemelerde Bakırköy, Ova Hamidiye ve Ova Esemen Mahalleleri’nde yaklaşık 10 bin dekar civarında bir zararımız var. 70-80 bin ton civarında mahsül zarar gördü. Bu zarar çiftçiye çok ağır gelecektir’ dedi.

Miraslı arazilerin ÇKS’ye kayıt olamamasından dolayı çiftçinin sigorta da yaptıramadığını söyleyen  Erhan Erdem, ‘Afet dönemlerinde çiftçilerin yanında olunması adına ÇKS’si olmayan ve TARSİM sigortası yaptıramayanların da devletimizin yanında olmasını istiyorum. Karacabey İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemer Erken ve personelini tebrik ediyorum. Hangi tarlaya gittiysek kendilerini orada gördük. Çiftçinin zararını tespit konusunda gösterdikleri çalışmalardan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Karacabey büyük geçmiş olsun’şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X