Çiftçiye İsviçre keçisi

İsviçre’den getirilen Saanen cinsi keçi yetiştiriciliğinin, hayvancılık için önemli bir seçenek olduğu bildirildi. Keçiler bol süt verimi ve bakımının çok daha zahmetsiz olması nedeniyle ilgi görüyor.

Çiftçiye İsviçre keçisi

GÜRHAN ADANA

İsviçre’nin Saanen Vadisi’nden dünyaya yayılan Saanen süt keçisi Türk çiftçisinin de hizmetinde.

Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ilçede son 5 yılda Saanen keçi yetiştiriciliğinin arttığına işaret ederken Saanen keçisi varlığının 583’e ulaştığını belirtti. Aranmaz, “İlçemizde keçi yetiştiriciliği daha çok et üretmek amacıyla yapılıyor. Hayvan yetiştiricilerimiz, Saanen cinsi keçi yetiştiriciliğine yönelip bol süt veriminden yararlanabilirler” dedi.

YILDA 1 TON SÜT

Mevcut keçi cinslerinin bakımıyla Saanen keçilerinin bakımı arasında farklılıklar bulunduğunu vurgulayan Aranmaz, profesyonel bir yaklaşımla bu farklılıkların giderilebileceğini ifade etti. Aranmaz, ‘Eti için beslenen mevcut keçi türleri başında bir çobanla birlikte meralarda otlatılıyor. Saanen keçileri ise memelerinin büyük olması nedeniyle diken ve yabani otların arasında otlatılamıyor. Hayvanın memeleri çizilip yara alabiliyor. Kapalı barınaklarda bakılıp bu barınakların yakınlarındaki özel otlaklara salınabiliyor. Ayrıca arpa, mısır ve süt yemi takviyesi de yapılıyor’ diye konuştu. Saanen keçi sütlerinin başta gelen müşterilerinin dondurma üreticileri olduğunu söyleyen Aranmaz, bir hayvanın yılda ortalama 1 ton süt verdiğini kaydetti.

YETİŞTİRİCİLERE ÖNERİYORUZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, Yenişehir’de bazı çiftçilerin ilk günlerde hobi amaçlı Saanen keçi yetiştiriciliğine adım attığını, bazılarının zamanla bu uğraşını sürdürdüğünü belirtti. Aranmaz, ‘Süleymaniye Mahallesi yakınlarında İstanbullu genç bir girişimci 200 hayvanlık bir sürü oluşturdu ve kapalı barınaklar inşa etti.Hayvan yetiştiricilerimize bakımı daha zahmetli gibi görünen üstelik daha karlı olan bu cins keçilerden yetiştirmelerini öneriyoruz’dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X