Çiftçiye ‘kaçak tohum’ uyarısı

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz, tohumculuk sektörünün en önemli problemlerinden birinin kayıt dışı üretim ve satış olduğunu söyledi.

Çiftçiye ‘kaçak tohum’ uyarısı

Çiftçilerin kendi ürününden ayırdıkları tohumlukları kullanmalarının yasal olduğuna işaret eden Yılmaz, buna karşın 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu’na aykırı olarak bazı tohumlukların kaçak ticarete konu edildiği kaydetti. Burada haksız kazanç ve haksız rekabetin söz konusu olduğuna dikkati çeken Yılmaz, kaçak ürünlerin maliyetleri daha düşük olduğundan sertifikalı tohumluklara göre ucuza satılabildiğini, kaliteli ve sertifikalı materyallerin satışını olumsuz etkilediğini belirtti.

Yılmaz, ”Çiftçinin tohumluk diye satın aldığı sahte ve kaçak ürünler çok büyük oranda çimlenmeyecek ve adaptasyon sorunu yaşayacak, daha ucuz olması nedeniyle başta kar ettiğini düşünen çiftçi hasat zamanı mağduriyete uğrayacaktır. Çiftçimiz aldanmasın. Ayrıca, hastalık ve zararlılarla mücadele için harcanan zaman, emek ve para da cabası. Kayıt dışı, sahte ürünlerin fide, fidan ve yumruyla çoğaltılan bitki türleri başta olmak üzere topraklarımıza hastalık bulaştırma ihtimali de oldukça yüksek. Toprağını seven, yüksek verim almak isteyen sertifikalı tohumluk kullansın” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X