Çifte festival

Orhangazi’de bu yıl çifte festival coşkusu yaşanıyor. İlçede 37’incisi düzenlenen Zeytin Festivali ile birlikte 2. Orhangazi Gedelek Turşu Festivali de dün törenle başladı.

Çifte festival

NEVZAT OKUMUŞ 

Orhangazi 37. Zeytin Festivali ile 2. Orhangazi Gedelek Turşu Festivalini dün birlikte kutlandı. 

Sunuculuğunu Vatan Şaşmaz’ın yaptığı festivalde konuşan 2. kez AK Parti  Milletvekili seçilen İsmail Aydın, zeytinin üç kutsal kitap ile tarihte hayat iksiri olarak yerini aldığını belirterek, sofralık zeytinde İznik Gölü yöresinin öne çıktığını belirtti. Marmarabirlik’i lisanslı depoculuğu kazandırdığı için öven Aydın, çiftçilere de seslenerek, “Kendi ürününüze sahip çıkın. Kooperatifleşin” dedi ve turşu için de ayrı bir paragraf açarak, coğrafi işaret alma konusundaki çabaları nedeniyle Ticaret ve Sanayi Odası’nı övdü.

ENTERGRE TESİS

 Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘zeytin entegre tesisi’ yanına bir de turşu entegre tesisi çalışmasının başlatıldığını müjdelediği konuşmasında, “Orhangazi geleceğine farklı bakıyor. İki önemli tarım ürünümüz için yapılan festivaller sadece farkındalık ve görsellik oluşturmuyor, bölgemizin ve ilçemizin tanıtımına katkı sağlıyor” dedi. Zeytinin Orhangazi ile özdeşleştiğine dikkat çeken Çağlayan’dan sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karlık ta,  Bursa’nın her ilçesini öne çıkaran sosyal ve tarihi özelliklerin bulunduğunu, zeytin festivali ile de Orhangazi’nin özdeşleştiğini vurguladı.

ÖDÜLLENDİRİLDİLER

 Bursa Vali Yardımcısı Mehmet Polat ile Orhangazi Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz’ın emeği geçenleri kutladığı konuşmalar bölümünde söz alan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Kabul, Gedelek’te 58 kurşu tesisi bulunduğunu ve 50 bin ton üretim yapıldığını, Orhangazi’nin tarımsal alanının yüzde 70’inin zeytinlik olduğunu, bu sezon zeytin rekoltesinin 19 bin ton dolayında gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti. 

 Festivalde folklor gösterileri ardından açılan yarışmalarda dereceye girenlerin ödülleri protokol üyelerinde verilirken Zeytin Kaliteli Dane’de Kamil Kanyılmaz, Teoman Köse ve İbrahim Doğan, Zeytin Bahçe Bakım’da Fevzi Türe, İsmail Demirci ve Recep Şenol, Lise Kompozisyon Yarışması’nda Merve Kara, Şeyda Salmaşur ve Zühre Genç, Zeytinyağlı Yemek Yarışması’nda Çiğdem Duri Aslan, Fatma Başol ve Sadiye Duri, Zeytinyağlı Tatlı Yarışması’nda Tuğçe Höçük, Hatice Yaşar ve Ayşegül Çıkışır, Kervan Geçişi’nde ise Yenikapı, Paşapınar ve Karsak ilk üç dereceyi paylaşarak 2, bir Cumhuriyet altını ve yarım altın ödülü kazandılar. Festivalin son bölümünde ise Gedelekli üreticilerin açtıkları stantlar gezildi, ürünlerin lezzetine bakıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X