Çığ gibi büyüyor

Almanya’da Neonazilerin kalesi durumundaki Dresden kentindeki İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin gösterileri sürüyor. 200 kişi ile başlayan eylemler serisinin son halkasına yaklaşık 18 bin kişi katıldı.

Çığ gibi büyüyor

Almanya bir kez daha İslam ve göçmen karşıtı gösterilere sahne oldu. Dresden’de her pazartesi düzenlenen gösterilere katılımın daha da arttığı gözlendi. 

17 bin 500 kişinin katıldığı gösteri ‘Batının İslamlaşmasıne Karşı Vatansever Avrupalılar’ (PEGIDA) hareketi tarafından düzenlendi. Binlerce kişi Dresden’in Sempera Operası önünde toplanıp, İslam ve göçmen karşıtı dövizler taşıdı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in göçmen politikalarını yuhaladı. Taşınan parkartlar arasında ‘Kendi Almanyamızı Özledik’, ‘ Göçmenlerin Sosyal Refahımızdın Yararlanmasını Durdur’ sloganları dikkat çekti. 

 

TEHLİKELİ ARTIŞ

PEGIDA gösterileri ilk olarak Ekim ayında, Dresden’de 2 bin sığınmacının barınacağı 14 merkez kurma planlarını protesto için toplanan 200 kişi ile  başlamıştı. Ancak bu rakam her hafta katlanarak arttı. İki hafta önceki gösteriye 10 bin, 16 Aralıkta’kine de 15 bin kişi katıldı.  

Siyasilerin karşı açıklamalarına rağmen pazartesi akşamı düzenlenen gösterilere katılım merak ediliyordu. Dresden polisi PEGIDA protestocularının sayısının 17 bin 500 olduğunu açıkladı.

Göstericiler, haklarında ‘aşırı sağcı’ veya ‘Neonazi’ tanımlamasını kabul etmiyor. Harekete aşırı sağdan destek gelse de, gösteriler sığınmacıların sayısındaki artıştan endişe eden sıradan insanları da kendisine çekiyor. 

KARŞI GÖSTERİLER

PEGIDA gösterisiyle aynı saatlerde Dresden ve Münih’te de karşıt gösteri düzenlendi. Münih’teki PEGIDA karşı yürüyüşe 12 bin kişi katıldı. Bir başka gösteri düzenlenen kent ise Bonn’du. Polis Bonn’da Pegida’yı protesto için 2 bin 500 kişinin toplandığını duyurdu. 

Bonn Belediyesi, kiliseler, sendikalar ve sanatçıların çağrısıyla düzenlenen gösteride ırkçılık karşıtı sloganlar atıldı. Bonn’da Pegida hareketine destek verenlerin sayısı ise 200’de kaldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X