Çıkış arayışı

AB Bakanı Bozkır vizesiz seyahat için gelinen durumdan umutlu olmadığını, Brüksel’in yeni formül bulması gerktiğini belirtti. AB ise mülteci anlaşmasını kurtarmak ve pozisyonunu netleştirmek için mini zirve yaptı.

Çıkış arayışı

Türklerin Avrupa’ya vizesiz seyahat edebilmeleri için Ankara ile Brüksel arasında gerilen ilişkilerin normalleşmesi için arayışlar devam ediyor. 

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Komisyonu yetkilileriyle görüşen AB Bakanı Volkan Bozkır görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada,  temasları sonunda vize anlaşmasında gelinen durumdan çok umutlu olmadığını söyledi. Bozkır, ‘Sürecin haziran sonuna kadar bitmesi için önümüzde çok fazla zaman yok; Komisyon’un bir formülle yeni bir karar vermesi elzemdir’ diye konuştu. AB Bakanı, ayrıca Türkiye’ye döndüğünde yeni bir değerlendirme yapacaklarını, beş kriterle ilgili ne yapılabileceği konusunda istişarede bulunacaklarını söyledi.

MİNİ ZİRVE 

AB, vize serbestisi için Türkiye’den, yasalarındaki ‘terör tanımı’nı değiştirmesini istiyor. Ankara ise buna sert tepki gösterdi ve bunun şu anda söz konusu olamayacağını bildiridi. Bu açıklema sonrası AB yeni bir strateji belirlemek için önceki gün Almanya’nın başkenti Berlin’de mini zirve yaptı. Zrveye Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz katıldı. Alman Bild gazetesi Berlin’deki mini zirveyi ‘Büyük Türkiye Pokeri’ başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haberde AB liderlerinin Türkiye ile varılan mülteci anlaşmasında yeni bir strateji üzerinde uzlaştıkları iddia edildi. Türklere ‘vizesiz Avrupa’ için Ankara’nın 5 kriteri yerine getirmesi konusunda ısrar edilecek. Söz konusu kriterler yerine getirilmezse, vize serbestisi verilmeyecek. Alman hükümetine yakın kaynaklar, AB’nin vize serbestisi konusunda Türkiye’ye karşı pozisyonunu koruyacağını iddia etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X