Çile yolculuğu başladı

Bursa’nın Yenişehir, Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerindeki köylerinde, derme çatma çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin çile yolculuğu başladı. Çadır kentlere yerleştirilen tarım işçilerinin barınma, sağlık, eğitim, sosyal güvence ve güven

Çile yolculuğu başladı

RABİA DENİZ

Her yıl Nisan- Mayıs aylarında tarımda çalışmak için Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’dan gelen mevsimlik işçilerinin Bursa’ya çile yolculuğu başladı. Yenişehir, Mustafakemalpaşa ve Karacabey İlçelerinde kurulan çadır kentlere yerleştirilen tarım işçilerinin çalışma koşullarıysa Hükümetin 2010 yılında hazırlattığı Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesine İlişkin Genelge’ye rağmen değişmedi.

Mevsimlik tarım işçileri Bursa’ya kiraladıkları minibüslerle kamyon kasasında tehlikeli bir yolculukla geliyor. Çadır kamplar yerleşim yerlerinin dışında olup, barınma ve çalışmayla ilgili hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor. Yine bu işçilerin tarlalara taşınması da üstü açık olarak kamyonet kasalarında yapılıyor. Çadır kampların tümünde kampta yaşayanların sağlığını olumsuz etkileyebilecek düzeyde barınma sorunları mevcut. Kamp alanlarının hiç birinde düzgün bir altyapı yok. Bazı kamplarda su ve elektrik uygun olmayan koşullarda sağlanırken, bazılarında su ve elektrik bile bulunamıyor. Hiçbir kampta katı ve sıvı atıkların sağlığı olumsuz etkilemeyecek biçimde toplanmasına ilişkin bir altyapı çalışması bulunmuyor.

KOŞULLAR YETERSİZ

Gezici tarım işçilerinin sosyal güvenceleri de yok. Günde 30- 50 liraya çalışan tarım işçilerinin yanlarında getirmek zorunda kaldığı çocuklar ise eğitim sisteminin dışında kalıyor. Herhangi bir sosyal güvenceleri olmaksızın sabahın erken saatlerinden akşama kadar tarlalarda çalışan işçiler, yorgunluklarını atmak üzere gittikleri çadırlarında da ayrı ayrı sorunlarla boğuşuyor. Bursa’da 2010 yılından bu yana mevsimlik tarım işçileriyle ilgili hazırlanan raporlar yetkililere sunulsa da bu yıl da kurulan çadırlarda aynı sorunları görmek mümkün.

Öte yandan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma standartlarını yükseltmek için yetkililere çağrıda bulunan ve başında hekimlerin bulunduğu çalışma grubunun hazırladığı çözüm önerileri ise şöyle; “Yerel yönetimler tarafından barınma koşullarının düzeltilmesi gereklidir. Kampların olmazsa olmazı sağlıklı yaşam için temiz ve yeterli su, altyapı, tuvalet, banyo elektrik ihtiyaçları sağlanmalıdır. Kamplarda aşılama, gebe ve bebek takipleri yapılmalıdır. Aileleriyle birlikte gelen okul çağındaki çocukların eğitimleriyle ilgili kamplara eğitim alabilecekleri konteynerlar ve oyun alanları kurulmalıdır. İşçilerin iş kanununa alınması için 2010 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye uyulmalıdır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X