Çilek üreticisi ‘erken bayram’ yapıyor

Yıllık ortalama 3 bin dekar alanda çilek üretilen Elazığ’da, yağışların istenilen düzeyde seyretmesi verimin geçen yıla oranla yüzde 30 civarında artmasını sağladı.

Çilek üreticisi ‘erken bayram’ yapıyor

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan kuraklığın aksine bu yıl yağışların bol olmasının, sebze ve meyve üretiminde verimi olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Türkiye’de çilek üretimine 1970’li yıllarda başlandığını, iç ve dış piyasada talebin artmasıyla hem üretim alanlarının hem de ürün çeşitliliğinin arttığını anlatan Gürbüz, tadı ve aroması bakımından Elazığ’ın kendine has yerli çileği olduğunu belirtti.

Elazığ’da çilek üretiminin özellikle Sivrice, Maden ve Baskil ilçelerinde yapıldığını dile getiren Gürbüz, geçen yıla göre verimde yaşanan artışın çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade ederek, “Geçen yıl dekar başına 2 bin 320 kilogram olarak gerçekleşen çilek veriminin bu yıl 3 bin kilogram olmasını bekliyoruz” dedi.

Verimin artmasının yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi çiftçilere bir anlamda erken bayram sevinci yaşattığını ifade eden Gürbüz, Elazığ’da yıllık ortalama 3 bin dekar alanda çilek hasadı yapıldığını, geçen yıl 7 bin 150 ton olarak gerçekleşen rekoltenin bu yıl 9 bin 250 ton civarında beklediklerini aktardı.

Ramazan ayında hasat

Gürbüz, meyve hasadı döneminin ramazan ayına denk gelmesinin oruç tutan çiftçileri zorladığına işaret ederek, “Geçimini bununla sağlayan çiftçilerimiz özverili bir şekilde hasadı yapıyor. Özellikle akşam üstü serinliğinde veya sabah erkenden hasat yapılıyor. Hatta gece aydınlatma yaparak da hasat yapıyorlar” diye konuştu.

Sivrice ilçesine bağlı Han Evleri köyünde çilek üretimi yapan Ömer Kaya ise bu yıl verimin kendilerini sevindirdiğini belirtti.

Çilek toplama işinin dışarıdan bakıldığında basit gibi göründüğünü ancak sabır ve yoğun emek istediğini aktaran Kaya, hasadın ramazan ayına denk gelmesinin kendilerini ayrıca zorladığına dikkati çekti.

Çileğin toplanmasının oldukça zahmetli olduğunu belirten Kaya, “Tek tek topluyoruz. Kırmızı olanını, ezik olanı seçiyoruz temiz olması için. Hep çöker vaziyette ayak parmaklarımızın üzerinde dolaşarak topluyoruz. Saat 05.00 gibi tarlaya geliyoruz. 10.30’a kadar çileklerimizi topluyoruz. Sıcak bastırır bastırmaz toplama işini bırakıyoruz. Saat 12.00’de araç geliyor. Elazığ’a götürüp satarak emeğimizin karşılığını alıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X