Çin Davos’tan dünyaya mesaj verdi

”Ticaret ve yatırımları serbestleştirmeliyiz. Yerli ekonomiyi korumaya yönelik ekonomik politikalar uygulamamalıyız” diyen Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ticaret savaşlarından hiç kimsenin kazanmayacağını vurguladı.

Çin Davos’tan dünyaya mesaj verdi

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, para birimleri yuanın devalüe edilmeyeceğini ve ülkesinin bir ticaret savaşı başlatmayacağını söyledi.

İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 100’den fazla ülkeden 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve STK temsilcisinin katıldığı 47’nci Dünya Ekonomik Forumu (WEF), dün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in konuşmasıyla başladı. İlk kez WEF toplantılarına katılan Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi, önemli mesajlar verdi. Çin’in açık, şeffaf ve kazan-kazan esaslı ticaret anlaşmalarından yana olduğunu, ülkelerin zorluklarla karşılaştıklarında başkalarını suçlamamaları gerektiğini anlatan Çin lideri, diğer ülkelerin kapılarını Çinli yatırımcılara açacağı umudunu da dile getirdi.

KÜRESELLEŞMEYİ SAVUNDU

Çin Devlet Başkanı, çelişkilerle dolu bir dünyada yaşandığını ifade ederek, monuşmasını sürdürürken, bölgesel çatışmalar, terör, sığınmacılar, yoksulluk, işsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekti. Şi, dünyada yaşanmakta olan sıkıntılar ve kaosla ilgili bazılarının ekonomik küreselleşmeyi sorumlu tuttuğunu hatırlatarak, “Ekonomik küreselleşme bir zamanlar Ali Baba ve Kırk Haramilerin hazine mağarası gibi görülüyordu şimdi ise pandoranın kutusu gibi algılanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Yaşanan önemli sorunların ekonomik küreselleşmeden kaynaklanmadığına işaret eden Şi, savaş, çatışma ve bölgesel türbülansların Afrika ve Ortadoğu’dan sığınmacı dalgasına neden olduğunu, barış, uzlaşma ve istikrarın sağlanmasıyla bu durumun çözümlenebileceğini, uluslararası finansal krizin sorumlusunun da ekonomik küreselleşme olmadığını, buna finansal piyasaların neden olduğunu ileri sürdü.

ADAPTE OLMAMIZ LAZIM

Ekonomik küreselleşmenin büyümeye, mal hareketine, bilime, teknolojiye, iletişime ve medeniyete katkı sağladığına dikkati çeken Şi, “Ekonomik küreselleşme yeni sorunlar ortaya koydu ama bu nedenle küreselleşmeyi silemeyiz. Bizim küreselleşmeye adapte olmamız, olumsuz etkilerini yumuşatmamız, faydalarını da tüm ülkelere ve milletlere iletmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

CESUR ADIMLARLA PİYASALARI KUCAKLADIK

Şi, bir zamanlar Çin’in ekonomik küreselleşmeden şüpheleri olduğunu anımsatarak, ülkesinin doğru bir stratejik tercihte bulunarak, cesur adımlar atarak küresel piyasaları kucakladığını anlattı. Ülkeleri korumacı ekonomi politikalarına karşı uyaran Şi Cinping, ülkelerin açık küresel ekonomik sisteme kendilerini adaması gerektiğini ve ticaret savaşlarından hiç kimsenin kazanmayacağını ifade etti. Her fırtına çıktığında limanlara sığınmanın okyanusu geçmeyi sağlamayacağını dile getiren Şi,”Ticaret ve yatırımları serbestleştirmeliyiz. Yerli ekonomiyi korumaya yönelik ekonomik politikalar uygulamamalıyız. Sorunlardan korkulmamalı. Problemlerle yüzleşmekten kaygı duymamalıyız. Farklı ülkelerin, farklı insanların ekonomik küreselleşmenin faydalarını hissedebileceği bir denge kurulması gerekiyor” dedi. Şi, gelişen ülkelerin küresel sistem içerisinde seslerinin daha fazla duyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

DAVOS’A 8 MİLYON EURO’LUK BÜTÇE

100 farklı ülkeden Devlet Başkanları, Başbakan, Bakanları ve en önemli iş adamlarının katıldığı Davos Zirvesi için 8 milyon Euro’luk bütçe ayrıldı. Davos’un güvenliği için ayrılan bütçenin bir kısmını federal hükümet, diğer kısımları kanton hükümeti ve WEF tarafından karşılanıyor.

GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE

Dünya Ekonomik Forum toplantıları için İsviçre’nin Davos kasabasında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Davos semalarından herhangi bir uçuşa izin verilmediği gibi hava savunma sistemlerini kullanan birimlere de vurma yetkisi verildiği açıklandı. Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının yapıldığı kongre merkezinin ve bazı önemli otellerin etrafları dikenli tellerle çevrildi. Bir çok otelin çatısına 24 saat boyunca görev yapacak keskin nişancılar yerleştirildi. Davos kasabasının giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturularak bütün araçlar aranarak kasabaya girmelerine izin veriliyor. Kasabadaki bazı yollar yalnızca diplomatik geçiş üstünlüğüne sahip araçlara tahsis edildi. Foruma katılımcılarının kalacağı otellerin girişine X-RAY cihazları yerleştirilerek otele giren herkes polis kontrolünden geçiriliyor. Dünya Ekonomik Forumu karşıtlarının Davos’ta olası eylemini engellemek için demir yoluyla kasabaya gelmek isteyen bütün yolcular bir kaç istasyon önceden güvenlik kontrolünden geçiriliyor.

TÜRKİYE’Yİ ŞİMŞEK TEMSİL EDİYOR

İsviçre’nin Davos kasabasında 1971 yılından bu yana aralıksız düzenlenen Dünya Ekonomik Forum toplantıları bu yıl, 17-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Zirveye Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve çok sayıda Türk iş adamı katılıyor. Bu yıl 47’ncisi düzenlenen olan zirvenin ana konusunu ‘Duyarlı ve Sorumlu Liderlik’ oluştururken ekonomik büyüme, piyasa ekonomisinde kaybedenlerle kazananlar arasındaki denge mekanizmasının kurulması, dijitalleşmenin toplumun üzerindeki etkileri, uluslararası işbirliği ve pazarların açık, daha adi olması önemli konu başlıklarını oluşturuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X