Çin devleri evlendiriyor

Çin’in önde gelen tren üreticilerinden CNR ve CSR birleşti.

Çin devleri evlendiriyor

Çin yönetiminin finans ve yatırım politikaları açısından büyük önem taşıyan birleşme, ortaya uluslararası rekabet gücü yüksek bir dev çıkardı.

Çin Başbakanı Li Kiçiang, aralık ayında Belgrad’da, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin liderleriyle düzenlenen zirvede demiryolu projelerini öne çıkarmıştı. Gözlemciler, söz konusu birleşmenin, Çin’in yeni pazarlara açılması stratejisinin önemli bir halkası olduğuna dikkat çekiyor. CNR ve CSR arasındaki kıyasıya rekabet, şirketlerin uluslararası alanda rekabet gücünü zayıflatmıştı. Çin, bu yüzden Türkiye ve Arjantin’deki bazı büyük ihaleleri kaybetmişti.

SIRA ‘HAVA’YA GELDİ

Tren üreticilerindeki birleşme, Çin’de başka sektörler açısından örnek oluşturabilir. Pekin, alanında dünya çapında lider şirketler kurmayı hedefliyor. Alman Basın Ajansı (dpa) muhabirine bilgi veren bir Çin hükümet yetkilisi, havacılık şirketleri Çin Ticari Uçaklar Kurumu (COMAC) ile Çin Havacılık Sanayi Şirketi (AVIC) arasında birleşme pazarlıklarının devam ettiğini söyledi. 

COMAC halen Airbus ve Boeing’e rakip olacak iki ‘yerli uçak modeli’ üzerinde çalışıyor. Hükümetin uzayıp giden görüşmeler nedeniyle ‘sabrının taştığı’ ve AVIC yönetimine COMAC’ı devralma talimatı verildiği belirtiliyor. Birleşmeyle ortaya çıkacak yeni şirketin uluslararası alanda yüksek rekabet gücüne sahip olması ve daha etkin bir şekilde faaliyet göstermesi öngörülüyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X