Çin: Obama da kim?

G20 nedeniyle Çin’e giden ABD Başkanı Obama’ya kırmızı halı serilmedi.Bu yetmezmiş gibi uçağının az kullanılan bir çıkışından indi. Buna tepki gösteren ABD’liye bir Çinli yetkili ‘burası bizim ülkemiz!’ yanıtını verdi.

Çin: Obama da kim?

Çin’in Hangzhou kentinde dün başlayan G20 Zirvesi için bu kente giden  ABD Başkanı Barack Obama’nın Çinli yetkililer tarafından ‘soğuk bir şekilde’ karşılandı.

New York Times gazetesinin haberine göre, Obama’nın Air Force One uçağına yürüyen merdiven yanaştırılmadı. Bu yüzden ABD Başkanı, uçağın arka kapısından inmek zorunda kaldı. Obama bu kapıyı Afganistan gibi ülkelere yaptığı yüksek güvenlik gerektiren ziyaretlerde kullanıyor.

Ayrıca karşılama töreni sırasında gazeteciler de engellendi. Basın mensupları uçağın kanadı altında Obama’nın gelişini yansıtan görüntüleri almaya çalışırken, Çinli güvenlik güçleri tarafından parlak mavi bir şerit gerildi.

BURASI BİZİM ÜLKEMİZ

Bir Beyaz Saray personeli Çinli bir yetkiliye protokolün olması gerektiği gibi uygulanmadığını söyleyince ‘Burası bizim ülkemiz’ cevabını aldığı bildirildi. Meksika’nın eski Çin Büyükelçisi Jorge Guajardo, Obama’nın karşılanmasın ‘hesaplanmış bir küçümseme’ olduğuna inandığını söyledi. 

Guajardo, ‘Bu bir hata değil’ dedi.Bu karşılamanın bir tür küçümseme olduğunu anlatan Guajardo, ‘Bu bizim için özel değilsiniz demenin bir yolu. Yeni Çin kibrinin bir parçası. Çin milliyetçiliğini teşvik etmenin bir yolu. Çinliler için işe yarayan bir şey’diy konuştu.

BOŞ KONUŞMAYIN

Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping, dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 zirvesinin açılışında, liderleri ‘boş laflardan’ uzak durup ekonomik büyümenin hızlandırılmasını odaklanmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Şi, 2 gün sürecek zirvenin açılış konuşmasında küresel ekonominin toparlanmaya başladığını ancak, finans ve ticarette önemli zorluklar bulunduğunu vurguladı. Şi, ‘Dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar ve risklere karşın, uluslararası toplum, bu zirveden çok şey bekliyor’ dedi.

ÇELİK KRİZİ, BREXIT, APPLE

Zirvede küresel çelik krizi, İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci (Brexit) ve Apple gibi çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi gibi konular ele alınacak. G20 ülkeleri küresel hasılanan yüzde 85’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X