Çin’den dünyaya büyük gözdağı!

Çin Halk Cumhuriyeti, İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminin 70’inci yılını başkent Pekin’in kalbinde yer alan Tiananmen Meydanı’nda düzenlediği dev askeri geçit töreniyle kutladı.

Çin’den dünyaya büyük gözdağı!

Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda gerçekleşen “3 Eylül Zafer Günü” anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen askeri geçit töreninde, Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan’ın da aralarında bulunduğu 17 ülkeden bine yakın askeri tören birliği hazır bulunurken, toplam 12 bin asker törene katıldı.

Geçit törenindeki şeref kıtasından 11’i kara, 10’u hava, 27’si donanım ve 2’si Japonya’ya karşı direniş savaşına katılmış askerlerden oluşurken, ordu envanterinde bulunan DF 26, DF 21D, DF 31A, FL 3000N gibi kısa ve orta menzilli balistik füzeler, uzun menzilli füzeler, ve zırhlı araçlardan oluşan 500 askeri araç geçitte yer aldı. Tören sırasında 20’den fazla farklı tipte 200 savaş uçağı ve WZ 19 savaş helikopterleri meydan üzerinden uçtu.

Ayrıca, askeri geçit töreninde Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun envanterinde yer alan yeni silah ve teçhizatlar görücüye çıkarken, askeri donanımların yüzde 84’ü ilk kez halk önünde sergilendi.

Çin, ülkede ilk kez yabancı askeri birlikler ile askeri geçit düzenlerken, zafer günü çerçevesinde 3 Eylül ulusal tatil ilan edilmişti. Bu kapsamda ülke genelinde çeşitli anma etkinlikleri de düzenleniyor.

49 ülkeden üst düzey yönetici katıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Güney Kore Devlet Başkanı Park-Geun-hye, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun olmak üzere 30’u devlet ya da hükümet başkanı, 49 ülkeden üst düzeyde temsilcinin yanı sıra 10 uluslararası örgüt sorumlusu törende yer alırken, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin liderleri de törene eksiksiz katılım gösterdi.

Törende konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinpin, Japon saldırganlığına mücadelede Çin halkının uluslararası toplumdan büyük destek aldığını vurgulayarak, direniş savaşında diğer ülkelerin halklarının yaptıklarını Çin halkının her zaman hatırlayacağını söyledi. Uluslararası toplum nezdinde barış yararına karşılıklı saygı, eşitlik, barışçıl kalkınma ve ortak refahı doğru yol olarak temsil etmenin önemine dikkat çekerek, ön yargı, ayrımcılık nefret ve savaşın sadece acı ve felakete sürüklediğini ifade eden Şi Cinping, dünya barışı adına Çin Halk Kurtuluş Ordusu’ndan 300 bin askerin azaltılacağını açıkladı.

Asker sayısı 300 bin azalacak

Diğer yandan Pekin yönetiminin dünya barışı adına, 1937’deki Japon işgalinde “Nancing Katliamı” olarak geçen dönemde 300 bin kişinin hayatını kaybettiği insan sayısı kadar askeri personel azaltması dikkati çekti.

Batı ülkelerinden özellikle Avrupalı liderler ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe anma törenine katılmazken, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un davet listesine alınmamıştı.

Alınan üst düzey güvenlik önlemleri

Günler öncesinden askeri geçit töreni için Pekin’de sıkı önlemler alınmaya başlanırken, geçit töreni alanındaki Yasak Şehir olmak üzere bölgede bir çok turistik alan ziyarete kapatıldı.

Tinananmen Meydanı’na çıkan tüm ana caddeler trafiğe kapatılırken, meydan üzerindeki hat ve bağlantı noktalarındaki tüm metro seferleri iptal edildi. Başkentteki havalimanlarında tören bitimine kadar iç ve dış hatlardaki tüm uçuşlar da iptal edildi.

Tören hazırlıkları için alınan önlemler kapsamında günler öncesinden inşaat ve kimyasal atık taşıyan araçların trafiğe çıkışı yasaklandı. Trafiğe çıkışta tek ve çift plaka uygulaması yapılırken, Pekin civarındaki binlerce fabrikada üretim geçici olarak durduruldu.

Merkezi noktadaki bir çok eğlence merkezi ve restoran hafta başından bu yana hizmete kapanırken, önceden belirlenen tarihte kayda alınmayan kargo ve postalar şehir dışından Pekin’e gönderilmesi de alınan yasaklar arasında.

Öte yandan, Çin Devlet Başkanı Şi tarafından, 2.Dünya Savaşı’nda Çin için savaşan sivil ve askerlerden oluşan yabancıların da bulunduğu 30 kişiye dün madalya takdim edilirken, direniş savaşına katılmış ağır suç kapsamında bulunmayan bazı mahkumlara af uygulandı.

Törenin ardından Büyük Halk Salonu’nda resepsiyon verilirken, akşam Çin halkının Japonya’ya karşı mücadelesi ile ilgili gösteri düzenlenecek.

Obama’nın Alaska turunda Çin sürprizi

​Pentagon’dan dün yapılan açıklamada, Çin donanmasına ait beş savaş gemisinin Bering Denizi’ndeki uluslararası sularında bulunduğu bildirildi. Söz konusu gelişmeninin Başkan Barack Obama’nın üç günlük Alaska turu sırasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, Bering’de Çin gemilerinin ilk kez görüldüğünü söyledi. Çin medyasında ise söz konusu duruma ilişkin bilgi ya da yorum yer almadı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X