Çin’e ihracatı artırmak istiyoruz

Çinli firmaların Türkiye’de yatırım yapmasıyla iki ülke arasındaki dış ticaret açığının hızla kapanacağını belirten Bakan Zeybekci, nükleer enerji konusunda da işbirliğine açık olduklarını kaydetti.

Çin’e ihracatı artırmak istiyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çin programı kapsamında Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng ile yaptığı toplantıda, iki ülkenin ilişkilerini karşılıklı kazan-kazan ilkesiyle geliştirmek istediklerini söyledi. Ticari ilişkileri ortak faaliyetlerle ilerletmeyi amaçladıklarını dile getiren Zeybekci, 2015-2018 yılları arasında yeni bir Çin Eylem Planı oluşturmak üzere çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Türkiye ile Çin arasındaki mevcut ticari ilişkileri değerlendiren Bakan Zeybekci, ”Biz bir satarken, Çin’den 10 alıyoruz. 10 almaktan şikayetçi değiliz. Ama Çin’e sattığımız biri 5 yapmak, 10 yapmak istiyoruz” dedi. Zeybekci, Orta Asya, Orta Doğu, Balkanlar ve Avrupa’da Türkiye’nin sahip olduğu avantajları kullanarak Çin’le birçok iş birliği geliştirilebileceğini vurguladı.

SERBEST BÖLGE ÖNERİSİ

Müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmalarının sayısal olarak Çin’den sonra dünyada ikinci sırada olduğunun altını çizen Zeybekci, bunun rakip olmayı gerektirecek bir durum olmadığını kaydetti. Zeybekci, ”Bu durum Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Balkanlarda çok büyük iş birlikleri yapabileceğimizin göstergesi. Türkiye olarak Çin’le rekabet ederek değil ortaklık kurduğumuzda kazanacağımızı biliyoruz. Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırmak üzere bir süreç başlatmak istiyoruz. Türkiye’de Çinli firmaların her türlü ticaret ve üretim yapacakları özel bir Çin serbest bölgesi öneriyoruz” diye konuştu.

İPEK YOLU PROJESİNE DESTEK

Nihat Zeybekci, Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret açığını kapatmanın en hızlı yolunun Çinli firmaların Türkiye’de yatırım yapmaları olduğunu dile getirdi. Zeybekci, ”Çin’in çok önem verdiği İpek Yolu projesini sonuna kadar destekliyoruz. Bu projenin en önemli kavşak noktalarından biri de Türkiye. Çinli firmaların Türkiye’deki en önemli yatırımları, kuracakları lojistik merkezler olabilir. Ayrıca gıda ve enerji alanlarında da yatırıma davet ediyorum” dedi.

NÜKLEER ENERJİDE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Türkiye’nin Çin’e gıda ihracatında uzun ve zahmetli karantina uygulamasının bir engel olduğunu belirten Zeybekci, buradaki sürenin hızlanmasının bu ülkeye ihracat için önemli olduğunu kaydetti. Nükleer enerji konusunda da Çin’le iş birliğine açık olduklarını ifade eden Zeybekci, ”Dikişsiz çelik borularda anti sübvansiyon soruşturması, porselen ve cep telefonlarında ise korunma önlemleriyle ilgili Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde hareket edecek. Süreç sonuna kadar Çin otoritelerinin tüm bilgilerine açık ve şeffaf olacaktır” diye konuştu.

TARİHİ REKOR KIRILDI

Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng ise, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde olumlu bir eğilim olduğunu ve iki ekonominin birbirini etkin şekilde tamamlayabileceğini belirtti. Çin’in Türkiye ile dostluğa ve iş birliğine önem verdiğini vurgulayan Hucheng, Türkiye’nin Çin açısından stratejik bir önemi olduğunu dile getirdi. Hucheng, ikili ticaret hacminin 2014 yılında tarihi bir rekor kırdığını, bu yılın ilk yarısında da hızlı bir artış yaşandığını kaydetti. 

YATIRIMI TEŞVİK EDİYORUZ

Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının ve müteahhitlik projelerinin arttığına dikkati çeken Hucheng, Çinli işletmelerin Türkiye’de yatırım yapmalarını teşvik ettiklerini söyledi. Türkiye’de bir Çin serbest bölgesi kurulmasının bu yönde etkin bir çözüm olacağını belirten Hucheng, ayrıca turizm alanında da iş birliğinin güçlendirilebileceğini ifade etti. Hucheng, ”Türkiye’deki büyük projelerde de iş birliği geliştirmeye hazırız. Örneğin Edirne-Kars hızlı tren ve nükleer santral projelerinde iş birliği geliştirebiliriz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X