Çinliler Türk kirazını sevdi

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gönderildiği yerlerde büyük beğeniyle tüketilen Türk kirazı, bu yıl ilk kez ihraç edildiği Çin’de de sevildi.

Çinliler Türk kirazını sevdi

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, Çin’e kiraz gönderilmesi konusunda, ihracatçı firmalar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere tüm paydaşların 8 yıllık çalışmasının semeresini almaya başladıklarını söyledi. Çin tarafının Türkiye’den kiraz ihracatına ilişkin istediği şartların yerine getirildiğini ifade eden Yazgan, ”Bunun sonucunda bu ayın ilk haftasında Çin’e ilk ihracatımızı yaptık. Türk kirazının, Çin kapısından içeri girmesi hem ihracatçı hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından çok önemli” dedi.

Deneme amaçlı kiraz ihracatının uçak kargoyla yaklaşık 6 ton olduğunu dile getiren Yazgan, şunları kaydetti: ”Ürünün gönderilmesinde bile çok titiz hareket ettik. Karşılıklı ticaret anlaşmasına ilişkin bazı sorunlar nedeniyle gümrük vergilerinin etkisiyle kiraz Çin pazarına biraz pahalı girdi. İlgili bakanlıklar bu sorunun çözümü için girişimlere başladı. Türk kirazı Çin pazarında, fiyatını bir kenara bırakırsak hem kalitesi hem lezzeti açısından çok iyi yer buldu. Çok güzel ve olumlu tepkiler aldık, bizim istediğimiz de buydu. Önümüzdeki yıl her şey yolunda giderse büyük bir pazar açılmış olacak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X