Çipras: İşbirliği kanalı açık kalmalı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa ile Türkiye arasında irtibat, temas ve iş birliği kanallarının açık kalmasının önemli olduğunu söyledi.

Çipras: İşbirliği kanalı açık kalmalı

Batı Trakya’yı ziyaret eden Çipras, Gümülcine’de yaptığı açıklamada, Avrupa’da yaşanan sığınmacı krizi, Türkiye-AB ve Türk-Yunan ilişkileri ile Kıbrıs sorununa değindi. Başbakan Çipras, Türkiye’nin Avrupa’daki konumuna değinerek, “Avrupa ile Türkiye arasında irtibat, temas ve iş birliği kanallarının açık kalması önemli. Özellikle de bu zor anlarda bu konudaki inancımızı istikrarla koruyoruz. AB ile Türkiye arasındaki anlaşma uygulamada her ne kadar zor ve kırılgan olsa da eksiksiz uygulanmalı ve AB ile Türkiye arasındaki bu önemli ilişkinin geleceğiyle ilgili çözüm bulunmalı” değerlendirmesinde bulundu.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Yunanistan’ın Türkiye ile diyalog ve iş birliğini sürdürmeye hazır olduğuna dikkati çeken Çipras, İsviçre’deki Kıbrıs müzakerelerinde ortaya çıkan tıkanıklığa rağmen bu konuda umudun kaybolmaması gerektiğine samimi bir şekilde inandıklarını vurguladı. Yunanistan’ın toplumlar arası görüşmeleri desteklediğini bildiren Çipras, ‘Kıbrıs’ta, tüm Kıbrıs halkının kendi kaderini belirlemesi için yollar açıktır. Kıbrıs halkı, benim yaşım kadar yıl ayrılmış ve bölünmüş bir vatanda yaşıyor. Bu kapsamda uluslararası bu önemli sorunun çözümüne yönelik toplumlar arası müzakereleri destekliyoruz ancak kritik güvenlik ve garantörlük meselesine yapıcı şekilde müdahale ediyoruz ve edeceğiz. Kıbrıs’ın yabancı ordulara ve garantörlere ihtiyacı yok. Kıbrıs halkının geleceği ve güvenliği için tek gerçek güvence, iki halkın birlikte yaşamasıyla ilgili adanın adil ve kalıcı bir çözümle yeniden birleşmesidir” değerlendirmesini yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X