Çipras pes etti gözler Avrupa’da

Yunanistan’da hükümet acı reçeteyi kendisi yazdı. Referandum’da ‘hayır’ (OXİ) denilen paketten çok farklı olmayan teklif, parlamentoda dün sabaha karşı 250 milletvekilinin ‘evet’ (NAI) oyu ile onaylandı.

Çipras pes etti gözler Avrupa’da

Euro Grubu Maliye Bakanları’nın masaya yatırdığı programla ilgili son noktayı bugün, Avrupa Birliği (AB) liderleri koyacak. 

300 sandalyeli parlamentoda 290 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 32 milletvekili ‘hayır’ oyu kullanırken 8 milletvekili ise çekimser kaldı. 

Eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis oylamaya katılmadı. Parlamentoda ayrıca, daha önce yapılan oylamada Başbakan Aleksis Çipras’a, Yunan teklifleri temelinde kreditörlerle müzakere yetkisi veren yasa tasarısı da oy çoğunluğuyla kabul edildi. Hükümetin yeni reform teklifleri, 2018’e kadar aşamalı olarak yüzde 3,5 oranında faiz dışı kredi sağlanması hedefiyle 12 milyar Euro’luk tasarruf tedbirlerini içeriyor.

VAATLERDEN ÇOK UZAK

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlere sundukları yeni reform tekliflerinin parlamentoda oylanmasından önce yaptığı konuşmada, son tekliflerin hükümetin seçim öncesi açıklanan programından çok uzak olduğunu ifade ederek, “Meseleleri güzel göstermek niyetinde değilim. Masadaki teklifler çok zor” dedi. Kreditörlerin Yunanistan’dan uygulamasını istedikleri programın zor bir program olmakla birlikte, 25 Haziran’da önerilen tekliflerden daha iyi olduğunu savunan Çipras, “Bu, Grexit tartışmalarını ortadan kaldıracak ve üç yıl boyunca ülke ekonomisine nefes aldıracak, aynı zamanda ülkenin uluslararası para piyasalarındaki güvenini yeniden kazanmasına yardımcı olacak bir program” diye konuştu.

MÜCADELE ETTİK AMA BAŞARAMADIK

Hükümetin, Yunanistan’ı ve Avrupa’nın yönünü değiştirmek için mücadele ettiğini ancak başaramadığını anlatan Çipras, şu ifadeleri kullandı: “Yunanistan’ın değişmesi ve Avrupa’nın da yön değiştirmesi için müzakere ettik. Ancak, bugünkü konjonktürde bunun mümkün olmadığı görülüyor. Bunu kabul etmek durumundayız. Ancak, Avrupa’ya umut tohumları ektik. Bu demokrasi tohumları başka halklar için de ürün verebilir. Nefes alınamaz bir ortamda mücadele verdik. Ancak, ne Yunan halkını ne de siyasi liderleri aldattım. Ülke, onuruyla müzakere etti. Sadece Avrupa’da kalmayı değil, eşit bir ortak olarak yaşamayı başaracağız.”

 

PROTESTO ETTİLER

Yunanistan’ın başkenti Atina’da çeşitli sol gruplar, hükümetin kreditörlere sunduğu reform paketini protesto etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X