Clinton ve Trump’a hüsran

ABD’de devam eden başkanlık yarışında Wisconsin eyaletinde yapılan ön seçimleri Cumhuriyetçi Parti’de Teksas senatörü Ted Cruz, Demokrat Parti’de ise Vermont Senatörü Bernie Sanders kazandı. Favori Trump ve Clinton hüsrana uğradı.

Clinton ve Trump’a hüsran

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçiler ile Demokratların adaylarını belirleme süreci devam ediyor. 

Partiler, ülkenin kuzeyinde yer alan Wisconsin eyaletinde ön seçime gitti. Sanayi bölgesi Wisconsin’daki ön seçimde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Teksas senatörü Ted Cruz, güçlü rakibi işadamı Donald Trump’ı geride bırakmayı başardı.

Ted Cruz resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 50’sini, Trump ise yüzde 32’sini aldı. Partinin diğer başkan aday adaylarından Ohio valisi John Kasich ise yüzde 14’te kaldı.

 

Eyaletteki kamuoyu yoklamaları da İslam karşıtı açıklamalarıyla ülkede ve dünya genelinde büyük tepki gören Trump’ın, Cruz karşısında yenilgi alacağını gösteriyordu. 

Anketlerin yanılmadığı bu sonuçla Trump’ın temmuz ayında yapılacak partinin kongresine kadar adaylığı kazanmak için yeterli delegeye ulaşma şansı tehlikeye girmiş oluyor. Parti yönetimi de Trump’ın başkan adayı olmasına karşı çıkıyor. 

Bugünkü sonuçla Cruz kazandığı delege sayısını 504’e yükseltirken, Trump’ın 740, Kasich’in ise 145 delegesi mevcut. Aday adaylarından birinin partinin adaylığını kazanabilmesi için bin 237 delegeye ulaşması gerekiyor.

CLINTON YİNE KAYBETTİ 

Demokrat Parti cephesinde ise partinin favori adayı olarak görülen eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yine hüsrana uğradı. Son iki hafta içinde yapılan Idaho, Utah, Washington, Alaska ve Hawaii eyaletlerinde yüzü gülmeyen Clinton, Wisconsin eyaletinde de yarışı Vermont Senatörü Sanders’ın ardında tamamladı.

Sanders eyaletteki partililerin yüzde 56’sının desteğini ardına alırken, Clinton yüzde 43’te kaldı. Sanders bu sonuçla son 7 ön seçimin 6’sında Clinton’a üstünlük sağlamış oldu. Clinton ise sadece Arizona’da gülebildi. 

Clinton’ın 469’u süper olmak üzere bin 771 delegesi bulunurken, Sanders’ın ise şu ana kadar 29’u süper bin 92 delegesi mevcut. Sanders 19 Nisan’da yapılacak New York ön seçimi öncesi büyük moral elde etti. Aday adayları kampanyalarını delege sayısı bakımından California’nın ardından ikinci en büyük eyalet olarak kritik öneme sahip New York’a yoğunlaştıracak.

Partilerin başkan adayları temmuz ayında yapılacak kurultaylarda netlik kazanacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X