Çocuğa kelepçe

ABD Başkanı Trump’ın göçmen kararnamesinin son kurbanı 5 yaşındaki bir çocuk oldu. Amerikan vatandaşı olan çocuk tehdit oluşturduğu gerekçesiyle saatlerce Washington’daki havaalanında elleri kelepçeli olarak bekletildi.

Çocuğa kelepçe

ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun çoğunluğu Müslüman yedi ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini engelleyen kararnameyi imzalanmasınnı ardından ülkede tam bir kaos yaşanıyor. 

Trump yasağının son kurbanı ise, 5 yaşındaki İranlı kökenli ABD vatandaşı bir çocuk oldu. Ailesiyle birlikte ABD’ye giriş yapmasına izin verilmeyen çocuğun başkent Washington’daki Dulles Havalimanı’nda tam 5 saat kelepçeli tutulduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz cumartesi günü Dulles Havalimanı’nda gerçekleşen olayı Demokrat senatör Chris Van Hollend gündeme getirdi. Senatör Chris Van Hollend, 5 yaşındaki çocuğun Maryland doğumlu olduğunu ve annesinin İranlı olduğunu söyledi. 

ANNESİ SAKİNLEŞTİRDİ

Havalimanında tam 5 saat boyunca kelepçeli tutulan minik yavru, serbest kaldıktan sonra gözü yaşlı annesi tarafından güçlükle sakinleştirildi.  

ABD’YE TEHDİTMİŞ

Washington’daki olayla ilgili soruyu yanıtlayan Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer ise uygulamayı savundu ve 5 yaşındaki çocuğun ABD için tehdit oluşturduğu için kelepçelendiğini söyledi. 

Spiecer, ‘Yaş ve cinsiyetinden dolayı birinin tehdit oluşturmayacağını varsaymak yanıltıcı ve yanlış. Birinin, sınırlarımızı aşarak, bize zarar verebileceği zamanı bilmiyoruz. Başkan bu an üzerinde beklemek istemiyor. Tüm olanaklarını kullanarak, mümkün olan en kısa zamanda ülkeyi korumayı ve güvenli hale getirmeyi amaçlıyor’ şeklinde konuştu. 

ADALET BAKANI’NI KOVDU

ABD Başkanı Donald Trump, göç politikasına tepki gösterenlere karşı sert adımlar atıyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın göç kararnamesini uygulamayı reddeden Adalet Bakanı Vekili ve Başsavcı Sally Yates’in görevden alındığı bildirildi. Açıklamada, ‘Adalet bakanlığı görevini yürüten Sally Yates, ABD vatandaşlarının korunması için yürürlüğe konulan kararnameyi uygulamayı reddederek ülkesine ihanet etti’ ifadeleri kullanıldı. Yates’in yanı sıra göç ve gümrük biriminin yöneticisinin de görevden alındığı ifade edildi.  Obama yönetimi döneminde göreve gelen isimlerden olan Yates’in yerine Savcı Dana Boente atandı. Trump’ın göç politikalarını desteklediğini açıklayan Boente, bakanlıkta görevli savcılara kararnameyi savunmaları talimatı verdi.

 

DİPLOMATLAR DA İSYAN ETTİ

Trump yönetiminin Müslümanları hedef alan vize kısıtlaması Amerikan Dışişleri’ndeki bürokratları da ayaklandırdı. 100’ü aşkın diplomat, vize yasağına karşı çıkan bir bildiriyi imzaladı. Bildiride, yasağın anayasaya aykırı olduğu vurgulanıyor ve karar sert ifadelerle eleştiriliyor. Söz konusu bildiride, ‘Söz konusu başkanlık kararı, biz federal yetkililerin ayakta tutmak için yemin ettiğimiz temel Amerikan değerlerini ve anayasayı ihlal ediyor’ ifadesi kullanıldı. Bildiride, ‘Vize sistemini kötüye kullanarak Amerikalılara zarar vermeyi amaçlayan küçük bir grubu engelleme umuduyla kapılarımızı 200 milyon meşru ziyaretçiye kapatmak ülkemizi daha güvenli hale getirmeyecektir’ denildi.

Bildirinin ardından Beyaz Saray, 100’den fazla Dışişleri Bakanlığı çalışanının görevlerinden ayrılmasını istedi. 

MAY’E TEPKİLER ARTIYOR

ABD Başkanı Donald Trump’a Kraliçe 2. Elizabeth’in ‘devlet ziyareti’ davetini ileten İngiltere Başbakanı Theresa May üzerindeki kamuoyu baskısı artıyor. 

Trump’a yapılan davetin geri alınması için İngiliz parlamentosuna sunulan dilekçeye şu ana kadar bir milyon 650 bin kişi imza atarken, eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Peter Ricketts da May’i davet için acele etmekle suçladı. The Times gazetesine konuyla ilgili bir mektup gönderen Ricketts, Trump’a yapılan davetin çok erken olduğunu belirterek, ‘Kraliçe’ye böyle bir davet için tavsiyede bulunmadan önce Trump’ın nasıl bir başkanlık yapacağını bekleyip görmek daha bilgece olurdu. Kraliçe zor durumda bırakıldı.’ ifadelerini kullandı. Ricketts, mektubunda, daha önce hiçbir ABD başkanının bu kadar hızlı bir şekilde İngiltere’ye devlet ziyareti için davet edilmediğini de vurguladı.

May’in Trump’a ilettiği davet dün akşam başbakanlık ofisinin bulunduğu Downing Street önünde on binlerce kişinin katıldığı bir gösteriyle protesto edildi. Davete karşı Londra’nın yanı sıra Manchester, Cardiff, Edinburgh, Glasgow, Birmingham ve Liverpool’un da aralarında olduğu 30 kentte gösteri düzenlendi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X