Çocuk Yetiştirmede 6 Önemli Kural

Psikolog Barış Gürkaş, çocuk yetiştirmede önemli kurallar olduğunu ifade ederek önerilerde bulundu. Bilinçli ebeveynlik ve çocuk yetiştirmek için…

Çocuk Yetiştirmede 6 Önemli Kural

Psikolog Barış Gürkaş, çocuk yetiştirmede önemli kurallar olduğunu ifade ederek önerilerde bulundu. Bilinçli ebeveynlik ve çocuk yetiştirmek için herhangi bir eğitim veya yetkinlik aranmamakta olduğunu ifade eden Gürkaş, şu bilgilere yer verdi: “Görünen o ki anne ve babanın bizi yetiştirme şekillerine göre bizler de çocuklarımızı yetiştirmekteyiz. Büyüklerimizden gördüğümüz disiplin ve terbiyeyi doğrudan çocuklarımıza aktarıyoruz. Bu noktada çok kolay kopyalayabiliyoruz, ancak kuşak farkı ve ebeveynimizin bilgi birikiminin düzeyini hiç sorgulamıyoruz. Bunların sonucunda da sorunlu olarak adlandırdığımız çocuklar ve nasıl iletişim kuracağını bilmeyen ebeveynler ortaya çıkıyor. Peki, çocuğa nasıl davranmalı? Çocuğun her istediğinde her şeyi elde edemeyeceğini bilmesi gerekir, küçük yaşta isteklerinin sınırlarını ailede öğrenmesi gelecekte istek ve hedeflerinin sınırlarını belirlemesinde belirleyici olacaktır. Aile içinde konuşmayı yeni öğrenen çocuğun ettiği kötü sözlere karşı çevredeki tanıdıkların bunu onaylamaması gerekir. Ancak bu durum bizim kültürümüzde genellikle “aferin oğlum” bir daha söyle bakalım şeklinde olmakta. Çocuğu yapması gereken küçük görevler için cesaretlendirin. Oyuncakları hatta kıyafetlerini beraber toplayabilir, şişesini açması için zaman tanıyabilirsiniz. Küçük gibi görünen bu görevlerle gelecekte karşılaşacağı engellerle başa çıkmayı öğrenecektir. Çocuğun önünde kavga etmeyin. Hayatta rol model olarak algıladığı ailesinin onda bırakabileceği izler davranışlarına ve ruh sağlığına yansıyacaktır. Harçlık, yeme, içme, oyun tüm arzularını anında koşulsuz yerine getirmek çocuk için anlık mutluluk getirse de, uzun vadede çocuğa zarar verecektir. Tüm yapılan davranışlar, verilen ödüller düzenli ve tutarlı olmalıdır. Davranışlarınızdaki ve ihtiyaçlarını karşılamaktaki tutarsızlıklarınız gelecekte olumsuz olarak geri dönecektir. Çocuğunuzu her durumda savunmayın. Her durumda savunmayın ki her durumda haklı olduğunu düşünmesin. En önemlisi de çocuğunuza göstereceğiniz ilgidir. Unutmayın ki aşırı ilgi yeterli ilgi değildir, mutlu, huzurlu çocuk yetiştirmek için ihtiyacımız olan şey yeterli ilgidir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X