Çocuklarımıza okumayı yıllardır yanlış öğretiyoruz

Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, “Dil Bayramı” etkinlikleri kapsamında “Okuma ve Konuşma Becerisi” başlıklı bir konferans verdi.

Çocuklarımıza okumayı yıllardır yanlış öğretiyoruz

Öztahtalı, ilkokul birinci sınıfta çocuklara okumanın yanlış öğretildiğini, bu yüzden çocukların okuduğunu anlamadığını ve okumayı sevmediğini söyledi. Öztahtalı, okuma kültürü gelişmeyen bir ülkenin sanayisinin ve kültürünün gelişemeyeceğini, bu nedenle çocuklara ilkokul birinci sınıfta özel eğitimli öğretmenler tarafından okuma yazma öğretilmesi gerektiğini savundu.

ÇÖZÜM BİRİNCİ SINIFTA

Yapılması gerekenin çok basit olduğunu kaydeden  Öztahtalı, “Eğitim fakültelerinde ilkokul birinci sınıf öğretmenliği bölümü açılmalı. Buradan mezun olan öğretmenler, emekli oluncaya kadar sadece birinci sınıf okutmalı. Birinci sınıf öğretmenleri, çocuklara iki şeyi öğretmeli. Birincisi, nefes almayı öğretmeli. Nefes milyarlarca hücrenin hayatiyetini sağlıyor. Ne kadar iyi nefes alırsa çocuklar, o kadar sağlıklı olur, o kadar güzel konuşur, daha iyi okur ve anlar. İkincisi de, Türkçe’nin anlamsal birliğini parçalamadan okumayı öğretmeli. Bunlar yapıldığı takdirde bu ülke çok kısa süre içinde inanılmayacak noktalara gelir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X