‘Çok olumsuz bir gelişme’

TÜSİAD’dan AKPM kararı ile ilgili açıklama geldi. Milli menfaatler açısından demokratik reformların ve AB sürecinin önemine işaret edilen açıklamada, bu alanlarda atılacak adımlara destek verileceği vurgulandı.

‘Çok olumsuz bir gelişme’

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’nin yeniden denetim sürecine alınması ile ilgili kararını ‘çok olumsuz bir gelişme’ olarak nitelendirdi.

TÜSİAD’dan dün konuya ilişkin yapılan açıklamada, AKPM Genel Kurulundaki ‘Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi’ konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye’nin 2004’te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili karar tasarısının onaylanmasının çok olumsuz bir gelişme olduğu belirtildi. Avrupa standartlarında bir demokrasi, özgürlükler toplumu ve hukuk devleti olmanın Türkiye’nin en önemli küresel rekabet gücü kaynağı olduğu ifade edilen açıklamada, ‘Dolayısıyla bu konumumuzu özenle korumalıyız” denildi.

ATILACAK ADIMLARI DESTEKLERİZ

”AKPM’nin 35 maddeden oluşan önerilerle ilgili olarak, teröre karşı haklı bir mücadele vermekte olan Türkiye resmi makamları ile uzun ve kapsamlı bir istişarede ve nitelikli bir iletişimde bulunması daha doğru olurdu” cümleleriyle devam eden açıklama, şu ifadelerle son buldu: ”Türkiye 2004 yılında, o dönemdeki hükümetlerin vizyon ve emeği sayesinde Avrupa Konseyi denetim sürecinden çıkmış ve akabinde de AB Komisyonu tarafından ‘Kopenhag siyasal kriterlerine uyan ülke’ olarak tanınmıştır. Bu sayede Türkiye’nin AB katılım süreci başlarken aynı zamanda ülkemiz, dış politikadan ekonomik ilişkilere ve sosyal kalkınmaya her alanda büyük atılımlar başarmıştır. Milli menfaatlerimiz açısından temel alanlar olarak gördüğümüz demokratik reformlar ve AB sürecimiz için TBMM ve hükümetimizin atacağı adımları bu anlayış çerçevesinde destekliyoruz.”

ASKON: HINÇ VE DÜŞMANLIK İÇERİYOR

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, AKPM’nin siyasi bir karar verdiğini, bu kararın Türkiye’ye karşı yürütülen subjektif kampanyaların oluşturduğu havanın bir sonucu olduğunu ifade etti. Türkiye’ye yaşatılan travmaların görmezlikten gelinerek son derece hınç ve düşmanlık içeren bir muhtevanın AKPM’nin kararına yansıtıldığını belirten Koca, ‘Görünen o ki, Avrupa daha fazla ırkçı trendin içine yuvarlanmaktadır. Daha dikkatli olmaları gerekirdi. Bu karar hiç şüphesiz onları da sıkıntıya sokacaktır. ASKON olarak alınan bu kararı kınadığımızı not düşer, kararın objektif değerlendirmeler içinde tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiriz’ görüşlerini paylaştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X