Tüketim ürünlerine rağbetin arttığı dönemde birçok gıda mamulünün hammadde ve ara ürün tedarikini yapan ve gıda sektöründe faaliyet gösteren öncü firmalardan Cargill Türkiye’nin Bursa Orhangazi’deki fabrikasında ürettiği nişasta hazır gıda ürünlerinde, mısırdan elde edilen küspeler hayvan beslenmesinde, endüstriyel nişasta ise lojistik sektörünün kalbinde kullanılıyor. Turyağ fabrikasında üretilen yağlar ise tüm ev dışı tüketim gıdalarında yerini alıyor. Önce insan düsturuyla hareket eden Cargill Türkiye, gıda ürünlerinin kesintisiz olarak raflara ulaşmasını sağlamasının yanında hem dünyada hem de Türkiye’de çalışanlarının sağlık ve güvenliğini korumak üzere en üst seviyede tedbir alan ve uygulayan firmaların başında gelerek örnek oldu. Çalışanları, aileleri ve ekosistemdeki tüm paydaşları için aldığı önlemlerle dikkat çeken Cargill Türkiye, süreci en iyi şekilde yönetebilmek adına salgının ülkede belirlendiği ilk günden itibaren önlemlerini sürekli güncelleyerek süreci sıfır sorunla atlatmayı planlıyor.
TEDBİRLER EN ÜST DÜZEYDE
Tesislerde gün boyu ateş ölçümlerinin yapıldığını ve doktorların çalışanları yakından takip ettiğini belirten Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Operasyon Direktörü Rıza Özkaya, Çalışanların servis aracına bindiği andan itibaren, gün boyu sağlıklı ve güvende olması için en üst düzeyde tedbirler uygulamaya konduğunu söyledi. Fabrika girişlerinde aktif ve pasif taramaların yapılarak, kronik hastalığı olan çalışanların idari izinli sayıldıklarını belirten Rıza Özkaya, alınan tedbirleri şöyle sıraladı: “Fabrikada her noktada el dezenfektanları ve dispenserler yer alıyor. Yemekhanelerde, ulaşım servislerinde ve soyunma odalarında en az 2 metre sosyal mesafe kuralı uygulanıyor. Bu kurala uygun işaretlemeler yapıldı. Sosyal mesafenin sağlanabilmesi için servis sayısı arttırıldı. Geriye dönük bulaş takibi yapılabilmesi için servislerde oturma düzeni sürekli kontrol ediliyor. Her kullanım öncesi servisler dezenfekte edilirken, yemekhanelerde oturanları fiziksel olarak ayıracak şekilde, masalara pleksiglas bariyerler konuldu. Fabrikalarda sıcak yemek dışındaki tüm yiyecekler tek kullanımlık kaplarda dağıtılıyor. Ayrıca tek kullanımlık çatal, kaşık ve baharat kullanılıyor.”
TEMAS YOK…
Temasın önüne geçmek için su sebilleri yerine tek kullanımlık suların dağıtıldığını ve el teması gerektirmeyen çöp kutularının hazır hale getirildiğini de kaydeden Özkaya, “Fabrikamız her cumartesi günü baştan aşağıya dezenfekte ediliyor. Tesiste temizlik çalışmasının sıklığı artırıldı. Temizlik personeli sayısı çoğaltıldı. Böylelikle gerekli hijyen ortamı oluşturuldu. Fabrikadaki tüm çalışanlar cerrahi maske kullanıyor. Bunun yanı sıra Cargill ile çalışan tedarikçi ve taşeron firmaların da Cargill’in aldığı tedbirler doğrultusunda aynı hassasiyeti göstermeleri için gerekli yönlendirmeler yapılıyor” şeklinde konuştu.
‘RAFLAR BOŞ KALMAYACAK’
Türkiye’nin gıda sorunu yaşamaması için hayati bir sorumluluk üstlendiklerini belirten Rıza Özkaya, “Marketlerde gıda raflarının boş kalmaması için canla başla üretime devam ediyor, bunu milli görevimiz olarak görüyoruz. Bu süreçte çalışanlarımızın güvenliği ise bizim en büyük önceliğimiz. Cargill, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki uygulamalarıyla hem dünyada hem de ülkemizde sektör liderliğini üstleniyor. Salgının görüldüğü ilk günden itibaren Sağlık Bakanlığımızın, Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin tavsiyelerini yakından takip ederek, üst seviyede önlemler alıyoruz. Kriz masamız yoğun bir mesai harcayarak, aldığımız tüm tedbirlerin titizlikle takibini yapıyor. Gıda sektörü birlikleriyle de sık sık görüşmeler yapıyoruz. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, aldığımız önlemlerle sektörde öncü konumdayız. COVID- 19 salgınını tamamen atlatıncaya kadar çalışanlarımızın güvenliği için üst seviyede önlemler almaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
CARGILL “BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİNİZ VAR” DEDİ
Tüm ülkede birlik ve beraberlik adımları atılırken bir sosyal sorumluluk projesi de Cargill Türkiye’den geldi. Düzenlediği ‘Başımızın Üstünde Yeriniz Var’ bağış kampanyasıyla evlerinden dışarıya çıkamayan 65 yaş ve üzeri büyüklerimize sıcak yemek temini için Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Orhangazi Belediyesi Vefa Destek Gruplarına destek oldu. Bursa’da 6 bin ailenin bir günlük yemek ihtiyacı karşılanırken, Orhangazi’de ise 130 büyüğümüzün sıcak yemek ihtiyacını bir ay boyunca üstlendi. Öte yandan, BUFAŞ‘a 110 bin öğünlük sıcak yemek yapımında kullanılmak üzere yapılan 5 ton yemeklik yağ bağışlandı. Cargill Türkiye sağlık çalışanlarını da unutmayarak Orhangazi Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarına maske, eldiven, bone, dezenfektan ve sağlık ekipmanı tedarik etti.