Çözüm arayışı

Teröre destek verdiği gerekçesiyle Körfez ülkeleri tarafından diplomatik tecrite uğrayan Katar, misilleme yapmayacağını duyurdu diyalog çağrısı yaptı. Kuveyt ise diplomatik krizi çözmek için kolları sıvadı.

Çözüm arayışı

Körfez’i sarsan ‘Katar Krizi’nin yankısı sürüyor. Birçok ülke gerilimi sona erdirmek için devrede. Katar ise tansiyonu düşürme  çabasında. 

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani diyalog çağrısında bulunurken, ABD ile ilişkilerin güçlü kalmaya devam edeceğini söyledi.

Doha merkezli El Cezire televizyon kanalında konuşan bakan ABD ile ilişkilerinin stratejik olduğunu ifade etti. El Sani, ”Anlaşamadığımız noktalar var ancak işbirliği yaptığımız alanlar ihtilaflardan fazladır’

 dedi. Katar Dışişleri Bakanı ayrıca Kuveyt Emiri’nin kendisini arayarak Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani’nin krizle ilgili yapmayı düşündüğü konuşmayı krizi çözmesine zaman tanıması için ertelemesini istediğini aktardı.

KUVEYT DEVREDE

Arabuluculuk için devreye giren  Kuveyt Emiri  El Sabah ise dün önce  Suudi Arabistan Kralı’nın danışmanını ağırladı.  Ardından da Katar Emiri  Tamim El Sani ile telefonda görüştü. Görüşmede  Körfez’deki diplomatik krize ilişkin  durumun yatıştırılması ve tansiyonunu yükseltilmemesi  mesajı verildi. Dün Doha’nın bir de konuğu vardı. 

 

Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi bin Abdullah  Katar Emiri El Sani ile buluştu. 

KRİZ SOKAKLARA DA YANSIDI

Diplomatik ilişkilerin kesilmesi  Katar sokaklarına da yansıdı. Özellikle gıda taşıyan kamyonların sınırdan geçmemesi  nedeniyle , halk marketlere koşuyor. Birçok marketin rafları bomboş kalırken, kasalarda da uzun kuyruklar oluştu. Yoğunluğun yaşandığı bir başka nokta da döviz büroları oldu. Kriz havaalanlarında da aksamalara neden oldu. Katar Havayolları, Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn’e uçuşlarını askıya aldı. Doha’daki ..uluslararası havalimanında da yoğunluk yaşandı. Yolcular havalimanında  uzun saatler boyunca beklemek zorunda kaldı. 

 

Trump’tan Katar itirafı

 

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn ile Yemen hükümetlerinin Katar’la tüm ilişkileri kesmesiyle başlayan krizde dün ilginç bir gelişme yaşandı .

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından ‘Yakın geçmişte Ortadoğu’ya yaptığım ziyarette ‘Radikal İdeoloji’ye maddi destek verilemeyeceğinin altını çizmiştim. Liderler de Katar’ı işaret etmişti. Bakın!’ ifadesinde bulundu. Böylelikle Katar krizinin ardındaki tertipçi de ortaya çıkmış oldu. 

ABD, Katar kriziyle ilgili diplomatik çözümün geliştirilmesi gerektiğini savunurken, ABD ordusu kendilerine verdiği destekten ötürü Katar’a ‘övgü yağdırmıştı.’ 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X