Çukulat incir cep yakıyor

Kuru incirin en kaliteli çeşidi olan, hava şartlarının olumsuz etkilediği ve rekoltenin bu yıl az olduğu ‘çukulat’ın fiyatı iç piyasada 65, ihracatta ise 90 liraya kadar yükseldi.

Çukulat incir cep yakıyor

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri konumunda olduğu kuru incirde, son yıllarda giderek artan talep, fiyatları düzenli olarak artırdı. Geleneksel Avrupa ve ABD pazarlarının yanı sıra Arap ülkeleri, Japonya ve Çin’in de talebini artırmasıyla geçen yıl iç piyasada raflarda 40 liraya kadar çıkan çukulatın fiyatı bu sezona da yüksek başladı.

Sezonun geç başlaması ve iri meyve oluşumundaki azalma nedeniyle ekstra kalite üründe raf fiyatları 65 liraya çıktı.

Tariş İncir Birliği Germencik İşletme Müdürü Mehmet Ali Tu, 11 Ekim’deki kalkacak ilk gemi için ihracatlık ürünleri almaya devam ettiklerini söyledi. Bu yıl tahmin edilenden daha az ‘A kalite’ incir olduğunu belirten Tu, ‘’Bazı ürünlerde yüzde 80, bazılarında ise yüzde 100’e varan fiyat farklılıkları oluştu. İç piyasada da geçen yıl kilogramı 40 liraya sattığınız ürünü bu yıl 60-70 liraya satmak zorunda kalıyoruz” dedi. Kuru incirin fiyatının çok yükseldiğini ve bunun tüketicinin tepkisine neden olabileceğine işaret eden Tu, zor bir süreçten geçtiklerini kaydetti. Tu, ihracat fiyatı kilogram başına 90 liraya ulaşan çukulat incirin Arap ülkeleri ve Japonya’dan yoğun talep gördüğünü vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X