Cumhurbaşkanı da ‘bağımsız yargı’ dedi

Polonya’da yargı bağımsızlığını yok ederek kuvvetler ayrılığının ve demokrasinin altını oymasından endişe edilen yasa tasarıları cumhurbaşkanına takıldı.

Cumhurbaşkanı da ‘bağımsız yargı’ dedi

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Yüksek Mahkeme yargıçlarının hükümet tarafından atanmasını da öngören üç tasarıdan ikisini veto edeceğini açıkladı. 

Duda, ülkede komünizmin çöktüğü 1989’dan bu yana en büyük protesto gösterilerine yol açan yasa tasarıları hakkında “Cumhurbaşkanı olarak bu yasaların adalet hissiyatını güçlendireceğine inanmıyorum. Parlamentonun altı kanadına geri göndermeye karar verdim. Bu, Yüksek Mahkeme ve Ulusal Yargı Konseyi hakkındaki yasaları veto edeceğim anlamına geliyor” dedi. 

Avrupa Birliği’nin tepkisini çeken, binlerce kişinin günlerdir protesto ettiği yasa tasarıları, iktidardaki sağ eğilimli Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından hazırlanmıştı. Jaroslaw Kaczynski liderliğindeki partinin yargı sisteminde köklü değişiklik getiren tasarıları, Yüksek Mahkeme yargıçlarının adalet bakanı tarafından belirlenmesini öngörüyordu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X