Cumhurbaşkanı Erdoğan: ’15 dakika kalsam öldürülecektim’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM idam cezasını getirirse kararı imzalayacağını açıkladı. Gülen’in iadesi konusuna da değinen Erdoğan, “İade etmezse ABD’nin bizden istediği kişileri vermeyiz” dedi. ABD medyasına konuşan Erdoğan, 15 Temmuz gecesi öldürülmekten 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ’15 dakika kalsam öldürülecektim’

CNN International kanalına konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişimi için “Bu açıkça vatana ihanettir” dedi.

 

Erdoğan, siyasi parti liderlerinin bir araya gelip idam cezasının getirilmesini görüşmesi gerektiğini belirten Erdoğan, Meclis’ten bu şekilde bir yasa çıkması halinde yasayı onaylayacağını söyledi.

 

15 Temmuz gecesi harekete geçmeden önce halka seslenmek istediğini söyleyen Erdoğan, “Ulusal yayınlara ulaşılamayınca B planına geçmek zorunda kaldık haber merkezleriyle akıllık telefonlar vasıtasyıla bağlantı kurduk ve halkı meydanlara davet ettim. İnsanların bu davet üzerine sokaklara döküldüğü haberi geldi” diye konuştu.

 

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

“Özgür basın konusunda hibir sorunumuz olmamıştır. Basın hala özgür deniliyorsa, Türkiye’de bir darbe olmuştur ve bu darbenin yanında ve karşısında olan medya vardır. Bu darbeyi destekleyen basın karşısında yargının atabileceği bir adım yoktur. Her an yanlış haberlerle vatandaş kandırılabilir. 280 insan öldü ve bunların çoğu sivil. 1500 yaralı var, 150’si ağır… Bunun hsabını yarın soracaklardır. Benim şahsıma yönelik yapılan saldırıda korumalarımdan ikisi şehit edilmiştir. Ben de 15 dakika orada kalmış olsam öldürülmüş ya da kaçırılmış olacaktım. Oradaki arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirme neticesinde oradan hareket ettik. Bu karar planlarının engellenmesine neden oldu. 

 

Atatürk Havalimanı’nda kontrol kulesinin kontrolünü ele geçirmişlerdi. İstanbul Emniyet Müdürü’ne darbecilerin buradan boşaltılması emrini verdim. Operasyon sonrası kule temizlendi. Uçuş sırasında pilota havada ne kadar kalabileceğimizi sordum, 3-4 saat kalabileceğimizi söyledi. O andan itibaren F-16 uçaklarıyla üzerimizde kısa mesafede ses hızını aşarak uçuş yaptılar. Bu yapıldığında bombalamaya benzer bir ses çıkıyor. Hiçbir şekilde endişemiz olmadı. İlk açıklamamızdan itibaren Türk devleti, hükümet görevi başında olduğunu söyledik. Zaten 12 saatte her şey kontrol altına alındı.

 

Bu operasyona başlayanlar darbe girişiminde bulunanlar bunu her zaman yapabilecek insanlardır. Bu Fethullahçı terör örgütünün en büyük darbeyi yediği dönemdir. Silahsız olduğu söylenen grubun silahlı olduğu ortaya çıkmıştır.

 

GÜLEN’İN İADESİ

 

Ben daha öncesinde sözlü olarak Obama’ya söylemiştim. Bu hafta resmi yazılı talebimiz gidecektir. Biz resmi iade talebimizi yapacağız, olumlu cevap gelmediği takdirde, ABD Türkiye’den birini istediği takdirde böyle bir şeye onay vermeyeceğim. Bugüne kadar hangi teröristi istedilerse vermişizdir. Bunlar karşılıklı olmalı. Bize iade edilmezse biz de vermeyiz. ABD böyle bir teröristi ülkesinde bulundurmamalıdır.” 

 

İDAM CEZASI

 

Bu olaylara baktığımız zaman 208 kişinin hayatını kaybettiğini görüyorsunuz. ABD’de, Rusya’da, Çİn’de idam var. Bu gündeme getirilir, parlamento oylar… Parlamento geri getiriyoruz derse böyle bir karar olabilir. Halkın talebi bu teröristlerin öldürülmesi yönünde. Neden ağırlaştırılmış müebbete mahkum olanı neden cezaevinde besleyelim? Halk öldürülen insanları düşünüyor. Burada açık bir vatana ihanet suçu var. Bunun anayasal karara dönüşmesi parlamentoda olacaktır. Parlamentodan çıkacak böyle bir kararı onaylarım.

 

Yargılamalar devam edecektir. Ne kadar süreceğini bilmiyorum. Yargının bu süreçteki çalışmasını takdirle karşılıyorum. TSK içinde bu darbecilerin karşısına dikilen kararlı bir unsur var. Bu süreçte milletin yanında olmaları darbenin karşı darbeyle bastırılmasını sonucunu getirmiştir. 

 

Türkiye’deki askeri üslerin hepsinde elektrik kesilmiştir. Bu olmasa uçak kalkması mümkün olacaktı. Bu ciddi bir tehdit olacaktı buna izin veremezdik. İkinci bir emre kadar sürecektir. Elektrik geri gelecektir, kimsenin endişesi olmamalı. ABD askerlerinin güvenliği konusunda bir endişe olmamalıdır. Terör gruplarıyla uzlaşma gibi bir düşüncemiz yok. Öncelikle hiçbir şekilde terörizmin parçası olmayan halkını düşünen kişileri kucaklamaya hazırız.”  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X