‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ soruşturmasında takipsizlik

Hürriyet gazetesinin internet sitesinde 17 Mayıs’ta yer alan “Dünya şokta, yüzde 52 ile seçilen Cumhurbaşkanı’na idam” haberi üzerine başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ soruşturmasında takipsizlik

Hürriyet gazetesinin internet sitesinde 17 Mayıs’ta yer alan “Dünya şokta, yüzde 52 ile seçilen Cumhurbaşkanı’na idam” haberi üzerine Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü İzzet Doğan hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret ve tehdit”, “Halkı, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı silahlı eyleme teşvik”, “Suçu ve suçluyu övmek”, “Anayasal düzeni yıkmaya çalışmak” suçlarından başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcısı Mustafa Gökay’ın verdiği takipsizlik kararında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararı üzerine yaptığı konuşmanın, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mısır’da idam kararına ilk tepki” başlığıyla verildiği belirtildi. 

Takipsizlik kararında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İstanbul’daki bir açılışta yaptığı konuşmada Mısır Cumhurbaşkanı Mursi hakkında verilen idam kararını eleştirdiği, haberin altına da Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının video olarak konulduğu kaydedildi. 

Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü Doğan’ın, “Yazının tamamen gerçek ve güncel bir olayın kamuoyuna duyurulması amacı taşıdığı, konu ile ilgili olarak 19 Mayıs’ta çıkan gazetede ayrıntılı bir yazı kaleme alınarak konuya açıklık getirildiği” şeklindeki ifadesine atıf yapılan takipsizlik kararında, Basın Kanunu, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu çerçevedeki kararlarına yer verildi.   

Soruşturmaya konu haberin güncel, görünür gerçekliğe uygun olduğu aktarılan takipsizlik kararında, haberin, basın ve haber verme hürriyeti kapsamında kaldığı, Cumhurbaşkanı’nın beyanatının haber yapıldığı, atılı suçların işlendiğine dair kesin, inandırıcı, şüpheden uzak ve kamu davası açmaya yeterli delil bulunmadığı ifade edildi.

Takipsizlik kararında, bu sebeplerle şüpheli hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı belirtildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X