Cumhurbaşkanı’nın açacağı Beyaz Rusya’daki camide Türkçe hutbe

Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te yaklaşık 12 yıl önce yapımına başlanan bin 500 kişilik cami Türkiye Diyanet Vakfı’nın 3.5 milyon dolarlık desteğiyle tamamlandı.

Cumhurbaşkanı’nın açacağı Beyaz Rusya’daki camide Türkçe hutbe

2 milyona yakın nüfusu bulunan Minsk’te artık beş vakit ezan sesi yankılanırken, her zaman Rusça okunan cuma hutbesi, ilk kez Türkçe okundu. Ticari işbirliği gezisi için Minsk’te bulunan 46 kişilik İnegöl heyetine cami imamı hutbeyi Türkçe okuyarak jest yaptı. 

DİYANET VAKFI YAPTIRDI

Minsk’te 2004 yılında yapımına başlanan cami inşaatı maddi imkansızlıklar nedeniyle sürüncemede kalmış, 2013 yılında devreye giren Türkiye Diyanet Vakfı’nın maddi desteğiyle inşaat bu yıl ocak ayında tamamlanmış ve ibadete açılmıştı. Caminin resmi açılışını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyordu. Ancak Türkiye’deki darbe girişimi nedeniyle caminin açılışı ileri bir tarihe ertelendi. Görkemli caminin resmi açılışının, bu yıl sonbahar aylarında Erdoğan ve Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko’nun birlikte katılmasının planlandığı bir törenle yapılması bekleniyor.

İLK KEZ TÜRKÇE HUTBE

Ticari iş gezisi için başkent Minsk’te bulunan 46 kişilik İnegöl heyeti de, cami cemaati arasındaydı. Minsk müftüsünden izin alan cami imamı Mustafa Takas Türk heyetine jest yaparak cuma hutbesini ilk kez Türkçe okudu. Yapılan jestin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden İTSO Başkanı Metin Anıl, ‘Başkent Minsk’te Türklerden Kazaklara, Afganistan’dan Pakistan’a kadar çok sayıda ülkenin vatandaşı olan binlerce Müslüman huzur ve huşu içinde ibadetini yapabiliyor. Biz de misafir olarak buradaki Türk ve Müslüman kardeşlerimizle birlikte cuma namazını eda ettik. Türk Diyanet Vakfı muhteşem bir cami yapmış. Buradaki Müslümanların hizmetine sunmuş. Bu da çok gurur verici’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X