Cumhuriyet 95 yaşında! 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun

Ulu Önder Atatürk’ün en büyük mirası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 95’in yıldönümünü gururla ve minnetle kutluyoruz.

Cumhuriyet 95 yaşında! 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun

DERYA DEMİR

Atatürk’ün ‘Milletimin karakterine en uygun yönetim şekli’ dediği Cumhuriyetin 95’nci yıldönümü bugün… Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Anadolu’yu emperyalist güçlerden kurtardıktan sonra ilan ettiği Cumhuriyet’in üzerinden bunca yıl geçti. Ancak ilk günkü coşku hala tüm tazeliği ile devam ediyor. Mustafa Kemal, yakın çalışma arkadaşlarını, 28 Ekim akşamı Çankaya’da yemeğe çağırdı ve onlara “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi. Mustafa Kemal ve yemekten sonra kalmasını istediği İsmet (İnönü) Paşa, cumhuriyetin ilanına ilişkin anayasa değişikliği üzerinde çalıştı. Ertesi gün Cumhuriyet, 29 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Yaşasın!’ sesleriyle kabul edildi. 

Kutlamalar Ankara’da Anıtkabir’deki törenle başlayacak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu ise, İstanbul’da yeni havalimanının açılış töreniyle birlikte gerçekleşecek. MHP lideri Devlet Bahçeli ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ilk kez İstanbul’da düzenlenecek resepsiyona katılmayacaklarını bildirdi.

BURSA’DAKİ KUTLAMALARIN ADRESİ HEYKEL

Bursa’daki kutlamalar da kent protokolünün Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni ile başladı. Törene Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç, Emniyet Müdürü Osman Ak, protokol üyeleri, gaziler ve vatandaşlar da katıldı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bugün de devam edecek. Program, Saat 10.00’da Vali Küçük’ün tebrikleri kabulüyle başlayacak. Tören, Küçük ve Aktaş’ın törene katılan vatandaşların bayramını kutlaması ile devam edecek. Öğrencilerin okuyacağı şiirler ve halk oyunları ekibi gösterilerinin ardından yapılacak tören geçisi ile coşku doruğa çıkacak. Kutlamalar, Atatürk Anıtı’ndan başlayıp Cumhuriyet Caddesi boyunca devam edecek olan Cumhuriyet Yürüyüşü ile son bulacak. 

600 METREKARELİK TÜRK BAYRAĞI SERGİLENECEK

Cumhuriyetin kuruluşunun 95. yıldönümü bu akşam Yıldırım ve Nilüfer belediyelerinin gerçekleştirecekleri etkinlikler ile de kutlanacak. Bu kapsamda; Yıldırım Belediyesi tarafından Gökdere Meydanı’nda geleneksel kortej yürüyüşü ile başlayacak etkinlikler, Yıldırım Belediyesi Bayrak Alanı’nda devam edecek. Ayrıca gönüllü 1923 kadın tarafından 20 milyon ilmek ile örülen 600 metrekarelik Türk Bayrağı’nın sergilenmesiyle de Türkiye Rekoru kırılacak. Nilüfer Belediyesi ise, bu yıl ise da ‘Cumhuriyet Herkes İçin’ diyerek on binleri FSM’deki yürüyüşle bir araya getirecek. 

GÖKYÜZÜNDE KUTLADILAR

Bursa Yunuseli Sportif Havacılık Derneği (YUSHAD) pilotları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı uçaklarıyla Bursa semalarında alçak uçuş yapıp, açtıkları dev Türk bayrağıyla şehir turu atarak kutladı. Görkemli gösteri, Bursa’nın şehir merkezinde birçok noktadan görüldü. 

TRAFİĞE 29 EKİM AYARI 

Emniyet Müdürlüğü, kutlama programı çerçevesinde trafiği yeniden düzenledi. Dün 18.00’den itibaren, yapılacak yürüyüş çerçevesinde Yıldırım Belediyesi Bayrak Alanı’na bağlanan cadde ve sokaklarda ile bağlantı yolları araç trafiğine kapatılmasının bugün saat 09:00’dan itibaren kutlama törenleri bitinceye kadar Atatürk Caddesinde düzenlenecek olan törenler ve resmi geçit esnasında Yeşil Şenöz Lambalar-Gökdere istikametinden-Meydancık-Setbaşı istikameti-İnönü Caddesi iniş-Fomara Meydanı’ndan Cemal Nadir Caddesi çıkış ve Stadyum Kavşağı’ndan Altıparmak Çıkış-Tophane Endüstri Meslek Lisesi Tophane istikameti ile Çakır Hamam Kavşağı’ndan Atatürk Caddesi istikametlerindeki yollar ile birlikte bağlantı yolları araç ve yaya trafiğine kapatılacak. Bugün saat 13:00’dan itibaren Yıldırım’da bulunan Bayrak Alanı’nda yapılacak olan kutlama törenleri ve yürüyüş esnasında Gökdere istikametinden Mahmudiye Lambalar-Cenko Petrol önünden Kurtuluş Caddesi’ne gidiş, Gökdere istikametinden Kurtuluş Caddesi istikameti, Beyazit Caddesi ve Taner Kışlalı Meydanı’na bağlanan cadde ve sokaklar yürüyüş öncesi ve yürüyüş esnasında araç trafiğine kapatılacak. 

FSM GİDİŞ YÖNÜ KAPALI

Nilüfer’de yapılacak olan kutlama çerçevesinde bugün saat 17:00’dan itibaren ve yürüyüş esnasında Fatih Sultan Mehmet Bulvarı-Tuna Kavşağı ile Acıbadem Kavşağı arası gidiş istikametleri araç trafiğine kapatılacak. Bu istikametleri kullanacak olan araç sürücülerinin alternatif güzergah olarak İstanbul-İzmir ya da Ankara Yolu istikametlerini kullanmaları istendi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X