DAĞDER’de nostaljik ezgiler

Dağder Kültür Merkezi (DKM) 30. yıl etkinlikleri kapsamında kaybolmaya yüz tutan bakır havaları ile hayat buldu.

DAĞDER’de nostaljik ezgiler

Keles’in Kemaliye Köyü kadınlarının da katkı sunduğu gecede Bakraç (Bakır) darbuka görevi görürken otantik kıyafetli kadınlar da yöresel oyunları ile eşlik etti. Balıkesir’in Dursunbey, Kepsut, Bigadiç, Sındırgı; Kütahya’nın Simav, Tavşanlı, Domaniç, Emet ve Bursa’nın Orhaneli, Harmancık, Keles, Büyükorhan ilçelerinde içine yoğurt çalınan, su taşınan saplı bakraçlarla türkü söyleme geleneği Dağder Kültür Merkezi’nde bir kez daha yaşatıldı.

DAĞDER Kadın Kolları Başkanı Veliye Sevim, DKM olarak özel bir geceye ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Hammaddesinden ötürü ‘bakır’ denilen bakraçlar ile türküler söyledik. Kadınlarımız Bakır Türkülerini genellikle Hıdırellez eğlenceleri, bayramlar ve nişanlarda söyler. Geleneğimizde de kadınlarımızın çalgı çalması öteden beri leğen, tava, bakır gibi aletlerle olmuştur. Yöremizde bakır havalarının oynandığı yere de bakır evi denir. Bakır evimizi şenlendiren, geceye katılan tüm kadınlara teşekkür ediyorum’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X